A Biodóm nem omlik össze, csak másképp és olcsóbban kell fűteni a főpolgármester-helyettes szerint

2023. október 21. – 15:45

A Biodóm nem omlik össze, csak másképp és olcsóbban kell fűteni a főpolgármester-helyettes szerint
A Biodóm 2020-ban – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Biodóm nem omlik össze, de másképp kellene fűteni, mint eddig, mert a temperálás rendkívül költséges volt. A Széchenyi Gyógyfürdő hulladékvize pedig már elég lenne ahhoz, hogy télen is tartósan 14 fokon tartsa az épületet, mert ennyi kell az állagmegóvásához, írta Bősz Anett a Facebookon.

A főpolgármester-helyettes korábban bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fogja fizetni a félkész létesítmény számláit, mert nem tudják fedezni azokat. Bősz arról beszélt a Népszavának, hogy ha nem tartják egy minimális hőfokon az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején található háromszögek összeesnek, és így a tető beázik.

Erre a Fővárosi Állat- és Növénykert úgy reagált, hogy ők „semmilyen módon nem tudják alátámasztani a sajtóinformációkat”, és az épület üzemeltetését a szokásos rend szerint látják el. Az Építési és Közlekedési Minisztérium meg azt mondta, hogy a Biodóm befejezése a főváros feladata, amihez a kormány minden támogatást megadott, amit ígért.

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az állatkert felügyelte. Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig évek óta befejezetlenül áll.

Az állatkert összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Az állatkert vezetése megpróbálta hasznosítani az épületet koncertekre, konferenciákra, filmforgatásokra vagy kórusversenyre, de ebből csak 36 millió forint jött be, így a fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!