A főváros nem fizeti tovább a Biodóm fűtését, a hidegben összedőlhet az épület teteje

2023. október 20. – 09:10

A főváros nem fizeti tovább a Biodóm fűtését, a hidegben összedőlhet az épület teteje
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – mondta a Népszavának Bősz Anett. A főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés többször jelezte, hogy nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. Eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni. Az Építési és Közlekedési Minisztérium ugyanakkor az ATV Híradójának azt nyilatkozta, hogy a Biodóm befejezése a Főváros feladata, melyhez a kormány minden támogatást megadott, amit ígért.

Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője pedig délután azt közölte, hogy a sajtóinformációkat semmilyen módon nem tudják alátámasztani, az épület üzemeltetését a szokásos rend szerint látják el, bár az az elhangzottak fényében nem egyértelmű, hogy miből.

A Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Az állatkert vezetése megpróbálta hasznosítani az épületet koncertekre, konferenciákra, filmforgatásokra vagy kórusversenyre, de ebből csak 36 millió forint jött be, így a fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

A városvezetés már tavaly jelezte, hogy eljöhet az a pillanat, amikor dönteniük kell: az idősotthonokat, szociális intézményeket fűtik és működtetik-e tovább, vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költenek. „Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra” – jelentette ki Bősz.

A döntésnek komoly következményei lehetnek. Ha ugyanis nem biztosítanak minimális hőfokot az épületben, a Népszava cikke szerint

a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik.

A fóliamembrán felülete összesen közel 20 ezer négyzetméter, csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lenne.

A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de a városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez.

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az állatkert felügyelte. Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig évek óta befejezetlenül áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!