Az állatkert szerint változatlan a Biodóm üzemeltetése, Lázárék azt mondják, minden támogatást megadtak rá

2023. október 20. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az állatkert és a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium is megszólalt a Biodóm ügyében, miután Bősz Anett főpolgármester-helyettes egy péntek reggel publikált interjúban azt mondta a Népszavának, hogy a Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fogja fizetni a félkész létesítmény számláit, mert nem tudják fedezni azokat. Ez azért fontos, mert a minimális hőfok biztosítása nélkül tönkremehet a tetőszerkezetet borító fólia, az Állatkert szóvivője azonban

délután azt közölte, hogy a sajtóinformációkat semmilyen módon nem tudják alátámasztani, az épület üzemeltetését a szokásos rend szerint látják el.

Az elhangzottak fényében az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ezt miből fogja finanszírozni az állatkert, melynek összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. A fővárosi önkormányzatnak a hasznosításra tett kísérletekkel együtt is havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra, bár azt hozzá kell tenni, hogy ez valószínűleg nem csak a számlák kifizetéséből áll.

Az ATV Híradójának Horváth Csaba zuglói polgármester azt mondta ő személy szerint örülne annak, ha megnyitna a Biodóm, amelyhez számos kerületi fejlesztés is csatlakozna, a beruházás befejezéséhez azonban szerinte a Fővárosnak nincs elegendő forrása. Az ATV Híradója az ügyben megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, amely válaszában közölte, hogy a Biodóm befejezése a főváros feladata, melyhez a kormány minden támogatást megadott, amit ígért.

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az állatkert felügyelte. Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig évek óta befejezetlenül áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!