„Szégyenlem a tettemet” – öt évet kapott a rab, aki majdnem halálra itatta zárkatársát

2023. október 19. – 13:03

„Szégyenlem a tettemet” – öt évet kapott a rab, aki majdnem halálra itatta zárkatársát
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte azt a 26 éves férfit, aki 2021-ben majdnem halálra itatta cellatársát. „Szégyenlem a tettemet, nem akarom, hogy a média jelen legyen” – mondta a tárgyalásán a férfi, aki arra kényszerítette zárkatársát, hogy moslékot egyen, és minden vesztes kártyacsata után vizet igyon. A sértett így mintegy nyolc liter vizet erőltetett magába, majd életveszélyes állapotban kórházba került.

A vádlottat már márciusban életveszélyt okozó testi sértés, folytatólagosan elkövetett zsarolás és kényszerítés bűntettében mondott ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék. Az elsőfokú bíróság a vádlottat akkor hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Miután a védelem enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került.

A két rabot 2021 nyarán helyezték el egy zárkában a Szegedi Fegyház és Börtönben. Kapcsolatuk kezdetben jó volt, de szeptembertől a vádlott minden ok nélkül folyamatosan belekötött társába, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette, megalázta és kihasználta. Társának amellett, hogy moslékot kellett ennie, a férfi a csomagjait is elvette, és olyan is előfordult, hogy a sértett családjának pénzt kellett tennie egy zárkatársuk telefonjára.

A cellatárs – hogy elkerülje a bántalmazásokat – a férfi minden kérését teljesítette. Egy 2021. november 8-ai kártyázás alkalmával társa arra kényszerítette, hogy vesztes játszmánként egy, összesen három, majd a végén további öt liter vizet megigyon. A sértett könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, mire a férfi bántalmazta, majd azt mondta, hogy egyen zsírt.

A sértett rövid idő múlva rosszul lett és epilepsziás rohamot kapott, elvesztette eszméletét, majd kórházba szállították. Vízmérgezése lett, mert felborult a szervezete nátriumháztartása, majd agyödéma és életveszélyes állapot lépett föl nála. Ekkor a vádlott a többi zárkatársát is megfenyegette, hogy a történtekről ne szóljanak senkinek, azt kell állítaniuk, hogy az illető egyszer csak lefordult a székről.

A 26 éves férfi már az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét. Azt mondta, nagyon megbánta a történteket, és örül annak, hogy nem lett komolyabb baja a sértettnek.

Csütörtökön az ügyészség nem akarta képviseltetni magát a tárgyaláson, a vádlott online jelentkezett be, a sértett sem volt jelen. A férfi ügyvédje a perbeszédében elmondta, nem tartja jónak az elsőfokú bíróság döntését, mert az ilyen cselekményekre kiszabható büntetés középértéke hét év, ehhez képest kapott védence hatot. A vádlott a tettei elkövetésekor még büntetlen előéletűnek számított, azzal, hogy büntetőeljárás hatálya alatt állt.

„A sértettnek további problémája nem keletkezett azon túl, hogy életveszélyes állapotban volt”

– mondta, és hozzátette, hogy a sértett további sérülést nem szenvedett. Ilyen büntetéssel visszaeső bűnelkövetőket szoktak sújtani a védő szerint, ezért arra kérte az Ítélőtáblát, enyhébb büntetést szabjon ki a védencére.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, hogy mélységesen megbánta a tettét. „Nincs idő, hogy ne gondoljak vissza rá” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy próbál azóta jobb ember lenni.

„Szeretnék hazamenni anyukámékhoz, hogy megmutassam ezt nekik is, hogy normális emberré váltam.”

Bevallása szerint a börtönben tanul, dolgozik, a rendet betartja. „Tudom, hogy hasznos tagja már nem lehetek a társadalomnak, de szeretnék rendes munkásember lenni, családot alapítani.” Arra kérte a bíróságot, hogy olyan ítéletet szabjon ki, amiből még talpra lehet állni idővel.

A bíróság végül hat évről öt évre mérsékelte a férfi büntetését. A bizonyítékok közül a korábban lefoglalt sertészsír, harcsapástétom és vérminta megsemmisítését is elrendelte.

Az Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen mérlegelte olyan könnyű testi sértésnek a férfi tettét, ami később komolyabb gondokat okozott. A férfi bántani akarta a sértettet, gondatlan volt, és nem merült fel benne, hogy a vízitatásnak ilyen komoly következményei lehetnek. Az elsőfokú bíróság helyesen szabott ki középértéket a férfira, de az Ítélőtábla azt is értékelte, hogy a férfi az előkészítő ülésen bevallotta tettét.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!