Nem drágulnak tovább az albérletek

2023. október 19. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben az országos átlagos bérleti díjak 0,1 százalékkal nőttek havi szinten, Budapesten pedig 0,3 százalékos csökkenés volt, ami lényegében stagnálásnak felel meg, olvasható az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Október közepén Budapesten a II. kerület volt a legdrágább 350 ezer forintos bérleti díjjal, így megelőzte a korábban élen álló V. kerületet. Ugyanakkor a legjelentősebb választékot nyújtó XI. és XIII. kerületben nem változtak az árak a korábbi hónapokhoz képest.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

A nagyvárosok versenyében Debrecen, Győr, Veszprém a sorrend, itt kínálják a legmagasabb áron a bérelhető lakóingatlanokat. A legolcsóbb városok között van Miskolc és Békéscsaba is.

Éves szinten még mindig két számjegyű emelkedés látható, országosan és Budapesten egyaránt 12 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint tavaly szeptemberben. Fontos azonban, hogy az inflációval korrigált, országos reállakbérek a koronavírus-járványt megelőző rekordszinttől majdnem 8 százalékkal maradnak el, a fővárosban pedig több mint tíz százalékos csökkenést mutatnak.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán bejelentette, hogy a jövőben 10 százalék önerő is elég lesz az első lakás megvásárlásához. Jelenleg 20 százalék önerőt írnak elő a hitelfelvételnél.

A módosítás 2024 első felében léphet életbe a piaci szereplőkkel való egyeztetések után. Például egy 30 millió forintos lakás megvásárlásánál 3 millió forinttal kevesebb önerőre lenne szükség a jövőben. A változtatást a családtámogatások feltételeinek szigorítása is indokolhatja, írja a Portfolio.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!