Sárgás, néha kólaszínű, és lárvákat is videóztak már a csapvízben Berettyóújfaluban

2023. október 18. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Sárgás, barnás víz folyik csapokból, van, hogy már kólaszínű a víz a lerakódásoktól, de kosszal és lárvákkal teli vízszűrőt is videóztak már a helyiek a vízben Berettyóújfaluban, hangzott el az RTL Híradójában.

Egy berettyóújfalui nő a népegészségügyhöz fordult, mert szerinte egy éve zavaros időnként az ivóvíz. A vízművek szerint hálózatmosás van, ezért más a víz színe. A Nemzeti Vízművektől azt írták, folyamatosan figyelik a víz minőségét és szerintük a helyenként előforduló elszíneződések esztétikai jellegűek, nem károsak az egészségre.

Korábban megírtuk, hogy sárgás víz folyik a csapból több békési településen, a problémával leginkább a szeghalmiak és a füzesgyarmatiak találkoznak. Akkor a szeghalmi polgármester azt mondta, hogy a sárgás színű víznek több oka is lehet, de talán a fő ok, hogy mosatást végeznek a regionális rendszeren, ami ivóvízzel látja el Szeghalom és Füzesgyarmat városát is.

Az RTL Híradója szerint Monostorpályiban kannában kell venni a tartályokból annak, aki vizet akar. Ott az otthoni vizet tilos meginni, mert átépítik a hálózatot, hogy jobb minőségű legyen az ivóvíz. A helyiek beletörődtek, hogy fél évig kannában kell hordaniuk haza.

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a településeken jelentkező problémák az elöregedő vezetékrendszerből következnek, fejlesztésre lenne szükség. „A fejlesztéssel lecsökken a hálózati veszteség is, valamint jelentősen nőne az üzembiztonság, és azt is gondolom, hogy ezzel párhuzamosan a hálózatból fakadó vízminőségi problémák száma is lecsökkenhet” – vélte a szövetség elnöke.

A kormány is beszélt a fejlesztésről áprilisban, akkor az energiaügyi minisztériumra bízták, hogy álljanak elő javaslatokkal, köztük az egységes vízárak bevezetéséről. A minisztérium az RTL Híradónak most azt válaszolta, hogy „nagyszabású rekonstrukciós programon dolgoznak, ami a következő években, évtizedekben indulhat.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!