Sárgás víz folyik a csapból, háborognak a békésiek

2023. október 11. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Az utóbbi időben, a helyi ivóvízrendszer állami tulajdonba vételének köszönhetően egy pár békési városban konkrétan ihatatlan víz folyik a csapból”

– írta elkeseredett Békés megyei olvasónk. A problémával leginkább a szeghalmiak és a füzesgyarmatiak találkoznak.

Szeghalom közösségi oldalán is azt írták, hogy több szeghalmi lakos jelezte mind az önkormányzat, mind a képviselők felé, hogy a csapból folyó ivóvíz nemhogy ihatatlan, hanem kritikán aluli minőségű. Hozzátették, hogy több mint egy éve a szennyvíztisztító teleppel együtt elvették és államosították az önkormányzat vagyonaként nyilvántartott ivóvíz- és szennyvízhálózatot. Megszüntették azt a hét helyi kutat, amely korábban ivóvízzel látta el Szeghalom és Füzesgyarmat városát.

Megkerestük az érintett települések polgármestereit, akik tisztában vannak a problémával, de nem tudnak sokat tenni. Mint lapunknak elmondta, Macsári József, Szeghalom polgármestere személyesen is tapasztalta, hogy a csapból sárgás színű víz folyt. Szerinte ennek több oka is lehet, de talán a fő ok, hogy mosatást végeznek a regionális rendszeren, ami ivóvízzel látja el Szeghalom és Füzesgyarmat városát is.

A víziközmű-szolgáltató úgy tájékoztatta a polgármestert, hogy csőtörések esetében az elosztó hálózatokban is keletkezhet ilyen gond. Korábban nem volt ilyen nagy számban hasonló probléma, de a polgármester megítélése szerint akkor is előfordult ilyesmi, amikor még a város hét saját kútja látta el Szeghalom és Füzesgyarmat városát, tehát valószínűleg nem az ivóvíz forrása okozza a panaszokat. Közölte: bíznak benne, hogy a tisztítási munkálatokkal mielőbb végeznek az Alföldvíz Zrt. munkatársai, és eltávolítják a belső csőfalakra lerakódott ásványi anyagokat.

Koncz Imre, Füzesgyarmat polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy a probléma nem általános: a településen belül vannak területek és időszakok, amikor a víz sárgás színű, de ez időszakos, nem állandó. Vannak területek, ahol soha nincs ilyen gond. Az önkormányzat jelezte, hogy előfordulnak ilyen esetek, és a polgármester tudomása szerint a szolgáltató keresi a probléma kiváltó okát.

Megkerestük az ország regionális vízműveit összefogó Nemzeti Vízművek Zrt.-t, hogy mi a sárgás víz oka, mikor hárítják el a problémát, de a cég lapunknak küldött válasza szerint nincs semmi gond, és a Nemzeti Vízművekhez nem érkezett fogyasztói bejelentés Szeghalom ivóvízminőségével kapcsolatban. Sőt, a cég szerint Szeghalom ivóvízminősége megfelelő, amit a folyamatosan elvégzett vízmintavételi eredmények is igazolnak. Akinek mégis problémája akadna, azt tanácsolják, hogy tárcsázza az Alföldvíz Zrt. műszaki hibabejelentő telefonszámát, és tegyen bejelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!