Karácsony szerint örömhír Budapestnek a lengyel választási eredmény

2023. október 17. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Lengyelországban immár valóság lett a kormányváltás esélyéből, Magyarország történelmi szövetségese visszatér az európai, demokratikus útra. Ez örömhír mindenkinek, aki az európai értékekben, a demokráciában, a jogállamban hisz. Örömhír tehát Budapestnek” – reagált a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester a lengyel parlamenti választások eredményére. Karácsony szerint az eredmény „fájó pofon a gyűlöletre, megosztásra, valósághajlításra alapozott politika képviselőinek, az európai értékeket, a demokráciát, a jogállamot tagadó populistáknak, vagyis a magyar kormánynak is”.

Gratulált a lengyel ellenzéknek és Donald Tusknak a Momentum Mozgalom, közleményükben azt írták, úgy gondolják, hogy Tusk a szövetségeseikkel közösen európai útra fogja vezetni Lengyelországot. „A lengyel választás végével lehet, hogy Orbán Viktor veszített egy szövetségest, de a demokratikus Magyarország egy barátot nyert magának” – írták.

Üdvözölte az eredményt az MSZP is, közleményükben azt írták, hogy a lengyel választások jelentős mértékben megváltoztatják Európa politikai térképét. „Megszűnik az a lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány összefogva akadályozza, gátolja az Unió működését, megoldódik Lengyelország Európai Unión belüli helyzete is, az állam nagy valószínűséggel hamarosan megkapja az eddig visszatartott forrásokat. A lengyel választások példája azt mutatja, hogy az autokratikus rendszerek a szavazóurnákkal legyőzhetők” – közölte az ellenzéki párt.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja gratulált a lengyel zöldeknek, hogy az ellenzéki koalíció részeként várhatóan kormányalakításra képes többségben lesznek a Szejmben. Az LMP társelnöke, Ungár Péter Facebook-posztjában azt írta, hogy azt mindenképpen érdemes eltanulni a lengyelektől, hogy „az Ukrajna elleni háború kérdésében nemzeti konszenzus volt, egy ilyen elképesztően kettétört politikai elit mellett is.” Szerinte a választás egyik tanulsága volt az is, hogy az ellenzék úgy ért el jobb teljesítményt, hogy nem fogott össze úgy, mint Magyarországon.

A vasárnapi lengyelországi parlamenti választás hivatalos eredményeit kedden közölte a Nemzeti Választási Bizottság, ez alapján az ellenzék szerzett elég szavazatot a kormányalakításhoz. A lengyel választásokról szóló elemzésünk itt olvasható, ebben írtunk arról, hogy a választásnak a Fidesz számára is tétje volt, és most úgy tűnik, Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségesének számító Jaroslaw Kaczyński pártja nem fog tudni kormányt alakítani, helyette várhatóan Donald Tusk, Orbán egyik legélesebb kritikusa alakíthat kormányt, aki tavaly pedig az ellenzék március 15-i rendezvényén is felszólalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!