Izrael magyarországi nagykövete: Nem terrortámadás történt, hanem pogrom

2023. október 16. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára – mondta Izrael magyarországi nagykövete az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén. Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte a magyar Országgyűlés támogatását, és kérte a támogatást a nemzetközi színtéren is, hogy Izrael megvédhesse magát, írja az MTI.

Hadasz-Handelszman azt mondta a külügyi bizottság ülésén, hogy október 7-én nem egy terrortámadás történt, hanem egy pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet; a Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS. Hozzátette: a Hamász az ISIS-hoz hasonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között. Beszámolója szerint Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás.

Barbarizmusról beszélt: azt mondta, nemcsak Izrael érdeke, hogy véget vessenek ennek a barbarizmusnak, hanem a nemzetközi közösségnek is, hiszen a világ több pontján ünneplik a Hamász tetteit. Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét – fogalmazott, és hozzátette, cél az is, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek.

Beszámolója szerint arra is készülnek, hogy két irányból kell megvédeniük magukat, ha egy második front nyílik meg Libanon felől. A nagykövet szerint nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, de lehetséges indokként említette, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani a támadásra. Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben – vélekedett Jákov Hadasz-Handelszman.

Elmondása szerint olyan interpretáció is van, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: széles körű konszenzus van arról, hogy elítélik a Hamász cselekedeteit és elismerik Izrael önvédelemhez való jogát. Izrael állam megsemmisítése volt a Hamász támadásának a célja, ezért sem lehet a világ közömbös ebben a helyzetben – jelentette ki. Hozzátette: lényeges támogatni Izrael állam létét. Németh azt is mondta: Magyarországon nincsenek tüntetések, amelyeken a Hamász tetteit ünnepelnék, a zsidó közösség számíthat a magyar állam védelmére.

A napokban többen is tüntettek volna a palesztinok mellett, de a rendőrség betiltotta a demonstrációkat.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kijelentette: határozati javaslatot nyújtottak be, hogy az Európai Unió Tanácsának vonatkozó határozata értelmében az Országgyűlés nyilvánítsa terrorszervezetté a Hamászt.

Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő felvetésére a nagykövet azt mondta: azért gondolják, hogy nem csak az ő problémájuk, ami történt, mert több városban is ünnepelték a Hamász tetteit. A jobbikos Brenner Koloman kijelentette: azért volt a Hamász akciója barbár tett, amely egyrészt mutatja a terrorszervezet brutalitását, másrészt egy átgondolt stratégia része volt. Gurmai Zita az MSZP-től úgy kommentálta a történteket, hogy elítélik, amit a Hamász tett, de fontos, hogy figyeljenek a civil lakosságra.

A Telex közvetítését az izraeli–palesztin konfliktusról itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!