Újabb budapesti palesztinpárti tüntetést tiltott be a rendőrség

2023. október 13. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki után egy szombatra tervezett palesztinpárti tüntetést is betiltott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – közölte a rendőrség a Police.hu oldalon.

A BRFK közleménye szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc okán péntek délután Budapest II. kerületében, a külügyminisztérium épülete előtt gyűlést kíván tartani. „A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely ezen a napon a ”harag kimutatására„ szólítja fel híveit az egész világon” – írta a rendőrség.

A BRFK a gyülekezési jogról szóló 2018. évi törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. A rendőrség egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Havai Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke péntek reggel a Telex megkeresésére azt közölte, hogy amikor Orbán Viktor értesült a péntekre tervezett megmozdulásról, intézkedett annak megakadályozásáról.

A BRFK később azt közölte, hogy szombatra szintén egy magánszemély jelentette be, hogy „Budapest V. kerületében gyűlést kíván tartani, amely köthető a Hamász felhívásához”. A rendőrség hangsúlyozta, hogy „Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni”. A BRFK a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta e gyűlés megtartását is, mert az „a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné” – olvasható a közleményben.

A Hamász szombaton indított nagyszabású rakétatámadást Izrael ellen, az azóta kitört harcokban Izraelben 1300, Gázában 1500 körül van a halottak száma. 500 palesztin gyerek is az áldozatok között van. Az eseményeket ebben a tudósításban követjük folyamatosan.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!