Sassal és héjával vették fel a harcot a Nyugati tér galambjai ellen

2023. október 12. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen váratlan poszttal jelentkezett csütörtök este Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, aki Facebook-oldalán arról írt, hogy egy solymászt és a vadászmadarait veti be az önkormányzat a Nyugati téren túlszaporodott galambok ellen. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de a tervek szerint egy éven át, hetente kétszer-háromszor lehet majd egy sast és egy héját látni a téren – olvasható Terézváros honlapján.

„Sosó, a szirti sas és Törpi, a rettenet (igen, ez a teljes neve), a Harris-héja mostantól hetente két-három alkalommal fogja riogatni a galambokat a téren, hogy azok a háztetőkön elhelyezett, kukoricával teleszórt ketrecekben keressenek menedéket, ahonnan aztán elszállítják őket. Solymászunk, Fuszonecker Gergő azt ígéri, hogy jövő nyárra nagy valószínűséggel száz alá csökkenthető a tér galambjainak száma, ami most ezernél is többre tehető” – írta Soproni.

A polgármester azt is hozzátette, hogy az újszerű megoldásra azért van szükség a takarítás mellett, mert a galambok sok-sok éve borítják már be ürülékkel a teret, ráadásul fertőző betegségeket is terjesztenek. A madarak nagyjából hatvanféle, emberekre és állatokra egyaránt veszélyes fertőző betegséget terjeszthetnek, és több mint ötvenféle élősködővel érintkeznek rendszeresen, melyek jelentős része az embereket sem kíméli.

A megoldás egyébként meglepően humánus, mert ahogy az a fenti idézetből is látszik, a ragadozómadarak nem levadásszák a galambokat, hanem ketrecekbe terelik őket. Ez röviden úgy néz ki, hogy előbb a szirti sas riogatja a feljebb a madarakat, aztán jön a héja, aki a tér felett repkedve garantálja, hogy a galambok nem is térnek vissza a föld közelébe, és ezután jön a csapdázás.

A galambok amúgy meglepően értelmesek, szóval rendszertelenül kell ijesztgetni őket, nehogy megszokják, hogy mikor kell eltűnni a környékről, ezért látványos eredményt valószínűleg legkorábban egy hónap, de inkább egy év múlva lehet várni a programtól. A felzebrázott Nyugati térről utoljára ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!