A régióban elsőként Magyarországon vezették be a mióma műtét nélküli kezelését

2023. október 10. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

A mióma innovatív, műtét nélküli kezelését vezette be Kelet-Közép Európában Magyarországon elsőként a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézet. A rádiófrekvenciás ablációval történő kezelés előnye a hagyományos műtéttel szemben, hogy a méhet nem kell eltávolítani, a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli, és az esetek egy részében még altatás sem szükséges. A fejlesztésre több mint 100 millió forintot fordítottak – közölte a Premium Med kedden az MTI-vel.

A miómák a leggyakoribb jóindulatú méhdaganatok, a reproduktív nők mintegy 20-50 százalékánál fordulnak elő – mondta Novák Zoltán szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke. Novák szerint az új eljárásnak köszönhetően a méh megmenthető hegek nélkül, és a beavatkozás nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyeit. A szakértő azért is tartja az innovációt jelentősnek, mert csökkenhet a méheltávolítások száma. Hazánkban évente 13 ezer méheltávolítás végeznek, háromnegyed részben a mióma miatt.

Harmat Zoltán, a Premier Med radiológus főorvosa, regionális radiológus szakfelügyelő főorvos a közleményben elmagyarázta az eljárás lényegét: A rádiófrekvenciás ablációval (RFA) végzett kezelés során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket. A kezelés a mióma vagy miómák méretétől függően nagyjából 30-40 percig tart. A Premier Med radiológus főorvosa szerint az állami szakorvosképzésbe is bekapcsolódnak, hogy minél több orvos, radiológus elsajátíthassa az új eljárás alkalmazásához szükséges tudást.

A mióma kezelése mellett a technológia alkalmazása a rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben, ezért hároméves kutatást indítottak a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!