Belügyminisztérium: Nem függesztik fel az állami örökbefogadói tanfolyamokat

2023. október 9. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium közleményben cáfolta a Hvg.hu értesülését, miszerint beszerzési stop miatt felfüggesztik az állami örökbefogadói tanfolyamokat. „Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat, mint az örökbefogadói képzések megszervezéséért felelős szerv 2023. szeptember 28-án téves tájékoztatást adott a területi igazgatóságai számára a képzések lebonyolításával kapcsolatban, melyet 2023. október 5-én visszavont. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az örökbefogadási képzéseket változatlanul megszervezi. A téves tartalmú tájékoztatás miatt a személyes felelősségre vonás megtörtént” – közölte a tárca. A 40 órás tanfolyam ingyenes, korábban kötelező volt, egy ideje viszont önkéntes alapon lehet részt venni rajta.

Az örökbefogadás hazai helyzetével foglalkozó cikkünkben is írtuk, országszerte kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy az állam minden gyereket családban tudjon elhelyezni. A szakemberek szerint a gyerek legfőbb érdeke, hogy családban nőjön fel, ennek ellenére Magyarországon az állami gondozásban élő 23 ezer gyerek közül nagyjából 7 ezret még mindig csak gyermekotthonban tudnak elhelyezni.

Egy nyolc éve nevelőszülőként dolgozó szakember szerint azért nem jelentkeznek sokan erre a hivatásra, mert bármikor elvihetik tőlük a gyerekeket, és kevesen bírják a bizonytalanságot.

A KSH adatai szerint 2021-ben 995 gyerek örökbefogadását engedélyezték, az örökbefogadható gyerekek száma viszont közel 1700 volt (közülük több mint 700-an már elmúltak tízévesek), miközben az azt megelőző évben 20 ezernél is több gyerek nevelkedett gyermekvédelmi szakellátásban. Vagyis az állami gondozott gyerekeknek csak a töredéke kerül örökbe fogadó családokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!