Hvg.hu: Felfüggesztették az állami örökbefogadó tanfolyamokat a belügyi beszerzési stop miatt

2023. október 9. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok – tudta meg a hvg.hu, a lap információi szerint a felfüggesztés oka a Belügyminisztérium által elrendelt beszerzési tilalom.

Tisztelt Kérelmező! Tájékoztatom, hogy tekintettel a BM által elrendelt beszerzési tilalomra – mely a képzésekre is vonatkozik – 2023. október napjától az örökbe fogadni szándékozó személyek tanfolyamát sem tudjuk megtartani

– a lap szerint ilyen üzenetet kapott a napokban több olyan leendő szülő is, aki jelentkezett valamelyik területi gyerekvédelmi szakszolgálat örökbefogadó tanfolyamára.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot (OKGY) a lap kérdéseire azt válaszolta, hogy kiemelten fontosnak tartják az örökbefogadói tanfolyamok elérhetőségét minden, az országban örökbefogadásra jelentkezőnek, és azt írták, hogy az október hónaptól kezdődő örökbefogadásra felkészítő tanfolyamok megszervezése folyamatban van.

A 40 órás képzés ingyenes, de eredetileg 60-80 ezer forintba kerül, és többek között azt tanítják, mikor és hogyan érdemes elmondani egy gyereknek, hogy örökbefogadták, és egy sor más helyzetre is felkészíti a leendő szülőket.

Ahogyan az örökbefogadás hazai helyzetével foglalkozó cikkünkben is írtuk, országszerte kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy az állam minden gyereket családban tudjon elhelyezni. A szakemberek szerint a gyerek legfőbb érdeke, hogy családban nőjön fel, ennek ellenére Magyarországon az állami gondozásban élő 23 ezer gyerek közül nagyjából 7 ezret még mindig csak gyermekotthonban tudnak elhelyezni.

Egy nyolc éve nevelőszülőként dolgozó szakember szerint azért nem jelentkeznek sokan erre a hivatásra, mert bármikor elvihetik tőlük a gyerekeket, és kevesen bírják a bizonytalanságot.

Az SOS Gyermekfalvak szerint probléma az alacsony fizetés, a társadalmi megbecsültség hiánya, és az is, hogy sokan valójában örökbe szeretnének fogadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!