Ezek itt a fasiszták? Nem, ezek az antifasiszták!

2023. október 7. – 19:24

Ezek itt a fasiszták? Nem, ezek az antifasiszták!
Megemlékezés a holokauszt emlékműnél – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Menetrendszerűen megérkeztek szombaton délben a magyar és az osztrák antifasiszták Sopronba, hogy tiltakozzanak az európai neonácik meghirdetett kongresszusa ellen. Ugyan a fasiszta találkozó helyét és egyáltalán a létét, továbbra is sűrű homály fedi, az antifák bevonzották a Betyársereget is. A két csoport nagy erőkkel feszült volna egymásnak, ha nem állt volna közéjük a rendőrség.

„Ezek itt a fasiszták?” – kérdezte a soproni a vasútállomás lépcsőjén ülő csoport felé intve egy soproni. „Nem, ők az antifasiszták” – kapta a választ. A zavart esetleg az okozhatta, hogy a helybéli nem értette az idegen nyelvű feliratokat, megtévesztette az öltözet, a sok maszk. Meg az a rengeteg rendőr, akik körbevették a soproni állomást. Ahová nézett az ember csak egyenruhást látott, rendőrségi járművek egész sora parkolt a téren. És a laikus azt sem tudta, hogy az állomás előtt még hány rendőr van civilben. Sok.

„Jobban szeretjük az antifasiszta jelzőt, mint az antifát” – mondja Vajnai Attila, a demonstrálók vezetője. „A MÁV jóvoltából sok társunk nem ért ide időben, de minden a tervek szerint halad. Csatlakoztak hozzánk osztrák elvtársaink is. Rendőrségi felvezetéssel vonulunk az állomástól a Fő térre, a polgármesteri hivatal előtt beszédek hangzanak el, majd csatlakozunk a Momentum demonstrációjához a Holokauszt emlékműnél. Onnan pedig ahhoz a házhoz megyünk, ahol egy náci élte utolsó éveit” – mondta Vajnai Attila.

Tegyük hozzá:

  • a Momentum nem tudott arról, hogy az antifasiszták csatlakoznak hozzájuk,
  • a rendőrség hatalmas titokként kezelte, hogy a vasútállomásról hova vonul a menet.

A legnagyobb titok persze továbbra is az, hogy az 1. ​​Gerd Honsik – Európai Kongresszus néven osztrák neonácik által soproni helyszínnel meghirdetett hálózatépítő találkozót hol tartják, illetve megtartják-e egyáltalán.

Valószínűbb, hogy nem, ez viszont nem vette el a kedvét az ellentüntetőknek. Pénteken a Párbeszéd demonstrált, szombaton az antifák és a Momentum, utóbbiakhoz békés civilek is csatlakoztak. Majdnem a Betyársereg is, de haladjunk sorjában.

„Szolidarítunk magyar társainkkal és ki akarjuk fejezni, hogy a náciknak semmi keresnivalójuk Sopronban. Nem, mi sem tudjuk, hol találkoznak a fasiszták, abban bízunk, lefújták a kongresszust” – árulja el a demonstráló osztrák csoport vezetője, Daniel Schukovits. Arra kér, azt írjam a neve mellé, hogy ő az Európai Baloldal osztrák képviselője. Tizenöt tüntetőt hozott magával, zászlókat és molinókat is. Felkészültek.

Sopronban nem tudták megtartani kongresszusukat a nácik

Az, hogy volt is mire felkészülni, elég gyorsan kiderült. A menet rendben elindult, elöl, hátul, oldalt rendőri védelemmel. Az egyenruhások parancsnokának gesztusaiból lehetett eleinte leginkább felmérni, hogy valami készül. A vonuló csoportot sokszor megállították, új útvonalra kísérték, miközben a parancsok röpködtek a rádióban. Az antifasiszták szemmel láthatóan támaszkodtak is a rendőrökre, azonnal reagáltak az egyenruhások kéréseire és ez mindvégig így is maradt. Az ok nyilvánvalóvá vált a Fő téren, ahol – korábbi ígéretüknek megfelelően – megjelent a Betyársereg.

Szoros kordonba fogta őket a készenléti rendőrség, s amíg rá nem bírták őket a távozásra – ez azért eltartott egy darabig –, az antifák egy szélső utcában „parkoltak”. A rendőrök meggyőző ereje szavakban fejeződött ki, nem kellett erőszak ahhoz, hogy kitessékeljék a Fő térről a Betyársereg tagjait. Néhányan a Tűztorony aljából még nézték a demonstrálókat, mások viszont a tér túloldaláról „szöktek vissza”. Tisztes távolból, rendőri sorfalak által elválasztva ordított egymásnak pár percig a két csoport, miközben néhány békés turista és kutyáját sétáltató helyi kapkodta a fejét köztük.

Rendőrből volt elég Sopronban – Fotó: Nagy Márta / Sopron
Rendőrből volt elég Sopronban – Fotó: Nagy Márta / Sopron

Beszédeket is tartottak a városháza előtt a demonstrálók. Vajnai például bejelentette, hogy elérték a céljukat, „Sopronban nem tudták megtartani kongresszusukat a nácik.” „Vagy elbújtak” – korrigálta saját kijelentését. Osztrák kollégája viszont arról beszélt, hogy a náci ideológia ma is él, sőt, egyre terjed, ami ellen mindenkinek tennie kell.

Rossz bújócska

A Fő térről a Paprétre, a Holokauszt emlékműhöz vonult az antifasiszta csoport, továbbra is rendőri biztosítással. A párhuzamos utcákban közeledtek a betyárok is. A tér egyik felén a Momentum békés demonstrálói várakoztak, a másik oldalról viszont érkeztek újra a Betyársereg tagjai is. A nyomdafestéket nem tűrő rigmusok közepette a rendőrök igazoltatták, majd a tér elhagyására bírták őket újra.

Így aztán az antifasiszták, a Momentum és néhány civil csatlakozó végül megtarthatták békés tüntetésüket, aminek legfőbb üzenete volt a tiltakozás, a kiállás a nácizmus ellen. Lőcsei Lajos momentumos parlamenti képviselő szerint vissza kell térnünk az európai útra, amit sajnos felvert a gaz. Bedő Dávid parlamenti, Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde helyi képviselő pedig a kirekesztés ellen szóltak. Azt azért egyikőjük sem gondolta néhány órával korábban, hogy beszédüket az európai szélsőbaloldal képviselői is hallgatják majd.

Az ellentüntetők – Fotó: Nagy Márta / Telex
Az ellentüntetők – Fotó: Nagy Márta / Telex

A német holokauszttagadó, Horst Mahler élt abban a soproni, Lehár Ferenc utcai házban, ahová még elvonultak az antifasiszták újabb beszédeket meghallgatni. Egy hibát elkövettek, pedig tényleg mindenre gondoltak: nem egyeztettek a szomszédokkal. Így történhetett, hogy az a hölgy vitte el a show-t, aki épp a szónok háta mögött nyitotta ki az ajtót és szólt ki erélyesen: abba lehet ám hagyni rögtön, és el lehet ballagni innen...!

Azonnal azért nem indultak, de lassan már mindenki elfáradt ezen a tüntetésen, így az egész menet – antifák, csatlakozó helyiek, újságírók, fotósok és rendőrök – visszatértek a kiindulási ponthoz, a vasútállomáshoz. Még néhány csoportfotó készült a zászlókkal, aztán ki-ki az autójához vagy a vonatához sietett. A rendőrök megvárták, míg az utolsónak is búcsút inthettek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!