A Betyársereg is beszállt a soproni szellemüldözésbe

2023. október 6. – 20:08

A Betyársereg is beszállt a soproni szellemüldözésbe
Az első demonstrálók – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a náci kongresszusnak továbbra sincsenek látható szereplői Sopronban, megkezdődtek az ellentüntetések. Üzent a Betyársereg is.

A neonáci szervezetek által meghirdetett 1. ​​Gerd Honsik – Európai Kongresszus elméletileg pénteken elkezdődött, de továbbra sem lehet tudni, hogy valóban így van-e, és ha igen, hol tartják találkozójukat az újfasiszták.

Délután már nagyobb volt a rendőrségi készenlét, két autóval is biztosították a papréti Holokauszt-emlékműnél tartott békés demonstrációt és sajtótájékoztatót, és civil ruhás rendőrök is voltak a téren.

„A külföldi szélsőjobboldal azt gondolja, hogy jó helyszín Sopron a találkozójukhoz, az embertelen eszméik terjesztéstéséhez. Tiltakozunk ez ellen! Elutasítunk minden gyűlöletkeltő, az egyetemes emberi értékeket veszélyeztető eszmét” – mondta a csendes demonstráción a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagja, a soproni önkormányzat képviselője, Jakál Adrienn. Az emlékmű előtt nagyjából harmincan hallgatták és tettek mécseseket is a szoborcsoport előtt kavicsokból kirakott üzenet elé: Soha többet!

„Magyarországon ma szabad gyűlölni egymást. Márpedig a gyűlölet alapja az önbizalom hiánya. Aki önmagával elégedetlen, az hibáztat másokat” – adott lélektani hátteret mondanivalójának Berki Sándor országgyűlési képviselő. Szerinte az, hogy a neonáci csoportok Sopront választották találkozójuk helyszínéül, üzenetértékű. Olyan színben tünteti fel Magyarországot, mintha elnéző lenne a szélsőségesekkel szemben. „Mi azt szeretnénk üzenni, hogy nem, nem engedünk a félelemkeltőknek és ez az ország nem fogad be szélsőséges ideológiákat!” – hangsúlyozta Berki Sándor.

A pénteki kora estében valóban csendes maradt a csendes demonstráció, és a soproniak abban bíznak, békés marad a hétvége is, bár ennek egyre kisebb a realitása. Az osztrák antifák szombatra ígérték ellentüntetésüket Sopronba. Nekik a Betyársereg a Magyar Jelen című portálon keresztül üzent: ha jöttök, várunk titeket!

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!