Elhallgatta az MTI, amit a Nobel-díjas Krausz Ferenc a döntéshozóknak üzent a tanári szakma fontosságáról

2023. október 7. – 10:48

Elhallgatta az MTI, amit a Nobel-díjas Krausz Ferenc a döntéshozóknak üzent a tanári szakma fontosságáról
Krausz Ferenc fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója interjút ad az M5 Ez itt a kérdés című műsorának az MTVA Kunigunda útjai székházában 2023. október 6-án. A Németországban élő magyar tudós Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikussal együtt kapja az idei fizikai Nobel-díjat – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kedden fizikai Nobel-díjat kapó Krausz Ferenc pénteken három interjút adott. Mindháromban kitért az oktatás jelenlegi helyzetére. A Hír Tv-nek úgy nyilatkozott, hogy óriási a jelentősége annak is, hogy a „tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani.”

Az Inforádióban már előkerült egy fontos szófordulat: „szeretnék apellálni mindenféle módon a politikai döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a tanári szakma becsülete minél gyorsabban helyreálljon Magyarországon.”

Itt visszautalt saját inspirációjára, hogyan indították el őt a tanárai a fizika felé. Kijelentette, ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj.

Az m5-ön még hangsúlyosabban kifejtette ezt a gondolatát, ezt a 444 pontosan le is írta.

„Vannak Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink, Vermes tanár bácsijaink. Hogy ők hogyan keletkeznek, ahhoz én már nem értek, de talán ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy

rendkívüli aggodalommal figyelem a magyarországi tanári szakma jelenlegi megbecsültségét és itt a tévén keresztül is szeretnék apellálni a döntéshozókra,

hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyre álljon minél gyorsabban. Ugyanis, ha ez nem sikerül, és nem lesznek a jövőben Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink és Vermes tanár bácsijaink, akkor egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink. És ez még a legkisebb baj.”

A Magyar Távirati Iroda, amelyik szintén összefoglalót készített az interjúról, az egyik legfontosabb üzenetét, a tanári szakma helyzetéről szólót, már kihagyta. Kiss tanár urat megemlítette az MTI, mint azt a móri tanárt, aki érdekfeszítő órákat tartott, és hogy a gimnáziumban szerette meg a fizikát, de ennyi.

2023 Magyarországán vannak üzenetek, amik akkor sem mehetnek át, ha egy Nobel-díjas mondja, akinek kedden még sorban gratuláltak azok a döntéshozók, akiket megszólított a műsorban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!