Nagy a tülekedés a Krausz Ferencnek gratuláló politikusok között

2023. október 3. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Krausz Ferenc két kutatótársával, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva kapta a 2023-as fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért. A móri születésű fizikus a Műegyetemen és az ELTE-n szerzett diplomát, a kilencvenes évek elejétől Ausztriában, majd Németországban dolgozott.

A hír a Nobel-díj hivatalos Facebook-oldalán 11:49-kor jelent meg. A magyar politikusok jelentős része villámgyorsan reagált a hírre, az első Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára volt, ő 12:04-kor posztolt, a gyorsaság ára az volt, hogy a poszt még tízszavas sem lett:

12:05-kor egyszerre posztolt a díjról szűkszavúan Jámbor András, és egy alaposabb posztban a Magyar Tudományos Akadémia. A momentumos Tompos Márton 12:08-as és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő 12:09-es keltezésű posztja is főleg szívecskét, mutatóujjat és felkiáltójelet tartalmazott, Karácsony Gergely főpolgármester egy bekezdéses posztja már kicsit bővebb, bár tíz perccel későbbi:

Hoppál Péter volt kultúráért felelős államtitkár 12:22-kor nagyjából ugyanazt írta, mint Karácsony Gergely, csak kibővítette egy „Hajrá, magyarok!”-kal és négy magyar lobogóval:

A zászlócskák nem maradtak le Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament független képviselőjének 12:31-es rövidke gratuláló posztjáról sem. Novák Katalin köztársasági elnök 12:36-kor posztolt:

„Micsoda büszkeség! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz! És még csak kedd van! (szmájli, magyar zászló)”

„Micsoda hét, micsoda magyar tudósok!” – érkezett meg sóhajtva Gyurcsány Ferenc 12:47-kor, három perccel Magyarország kormányának ráírós képes posztja előtt.

A Momentum Mozgalom volt elnöke, Fekete Győr András 13:07-kor már egész hosszú posztban szedte össze, szerinte mit üzen Magyarországnak Krausz Ferenc fizikai Nobel-díja, ír a Karikó Katalint méltató posztját zokon vevő a fideszes közvéleményről, valamint a Momentum oktatási reformtervezetéről is:

A gratulációözön i betűjére a pontot végül Orbán Viktor 14:13-kor tette fel:

„MÓRRÓL A VILÁG TETEJÉRE.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!