Újabb razziát tartott a rendőrség az ortopédcipő-maffia ügyében

2023. október 5. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, valamint Budapesten hajtottak végre házkutatásokat október 2-án a szabolcsi nyomozók és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai a gyógyászati segédeszközös ügyben – írja a Police.hu.

Ahogy arról korábban írtunk, a rendőrség bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználása miatt nyomoz. A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott pácienseknek a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá, vagy sem, majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. Az ügycsoportnak összesen 51 gyanúsítottja van: 20 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg hatan vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek. Összesen 12 nyomozócsoport dolgozik az ügyeken.

Legutóbb szeptember elején fogtak el hét gyanúsítottat: négy cégvezetőt, két orvost és egy asszisztenst.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál folyamatban lévő ügyben jutottak el most oda a nyomozók, hogy azonosítottak számos olyan gyógyterméket gyártó és forgalmazó céget, valamint orvost, akik szintén kapcsolatba hozhatók a jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal.

Október 2-án 21 helyszínen tartottak kutatásokat a rendőrök. 6 mobiltelefont, ugyanennyi számítógépet, 65 iratot, mintegy 240 000 elektronikus levelezést foglaltak le, és kimentettek közel 1,26 terabyte-nyi adatot. Az akciót 47 rendőr hajtotta végre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!