Nem lesz 50 százalékos magyar kvóta a hazai csapatbajnokságokban

2023. október 4. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

A kulturális bizottság nem vette tárgysorozatba Novák Előd 50 százalékos magyar kvóta bevezetésére vonatkozó javaslatát, derül ki a parlament honlapjáról. A Mi Hazánk alelnöke még augusztusban nyújtott be javaslatot arról, hogy a hazai csapatbajnokságokban a pályán tartózkodó magyar állampolgárok minimális számarányát 50 százalékban határozzák meg.

Novák Előd focis példákkal támasztotta alá a javaslatát, azt írta, hogy a legutóbbi átigazolási időszakban tovább nőtt a külföldi labdarúgók száma az NB I.-ben, és 12 együttes körülbelül 150 külföldi játékost foglalkoztat. Szerinte ezen változtatna az 50 százalékos kvóta, ami a nemzeti identitás megőrzésének, a magyar sport védelmének záloga lenne. Mivel azonban a kulturális bizottság nem vette tárgysorozatba a javaslatot, ezt nem fogják bevezetni.

Tavasszal a hazai műkorcsolyázók átigazolásai miatt váltott ki vitát a versenyzőimport, miután a felnőtt világbajnokságon Láng Júlia volt az egyetlen magyar születésű versenyző, párosban Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei, jégtáncban pedig az Ignateva Mariia, Szemko Danijil kettős szerepelt magyar színekben.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke erről azt mondta, hogy a szövetségnek nincs beleszólása abba, ha valaki a felmenőire hivatkozva állampolgársági igénnyel él, és meg is kapja azt. „Ebben az esetben milyen alapon tagadhatnánk meg a versenyzőtől, hogy a versenyrendszerben részt vegyen, pusztán származási alapon?” – tette fel a kérdést Kósa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!