Kósa a magyar színekben versenyző orosz műkorcsolyázókról: A szövetségnek nincs beleszólása az állampolgársági igényekbe

2023. március 28. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar műkorcsolya és jégtánc ügyéről, a közelmúltban felmerülő versenyzőimportról és a válogatottból kiszorulni látszó magyar versenyzőkről kérdezte a Mandiner Kósa Lajost, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökét, miután a felnőtt világbajnokságon Láng Júlia volt az egyetlen magyar születésű versenyző, párosban Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei, jégtáncban pedig az Ignateva Mariia, Szemko Danijil kettős szerepelt magyar színekben.

Ignateva Mariia és Szemko Danijil a Japánban zajló műkorcsolya-vb-n – Fotó: Majama Kimimasza / EPA / MTI
Ignateva Mariia és Szemko Danijil a Japánban zajló műkorcsolya-vb-n – Fotó: Majama Kimimasza / EPA / MTI

Kósa azt mondta, hogy az ukrajnai háború kirobbanása óta egyetlen honosítás sem ment végbe a MOKSZ-ban, amire korábban a páros és a jégtánc esetében volt példa. Az új versenyzők több esetben is érezhetően emelték a hazai műkorcsolyázás színvonalát – mondta arra a kérdésre, hogy jót tesz-e ez a tendencia a sportágnak.

„Egyetlen egyéni versenyző esetében sem kértünk semmilyen honosítást, akik indultak, már magyar állampolgárként kezdtek versenyezni nálunk. Az egyedüli kivétel az orosz–ukrán Vlasenko, aki viszont nem magyar állampolgár” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy egyre több – főként – orosz nyelvterületről származó versenyző kerül a magyar születésűek elé, és indul világversenyeken magyar színekben, Kósa Lajos azt mondta, hogy csak a kétversenyzős számokban keresnek versenyzőket külföldről.

„Természetesen a fő cél az, hogy Magyarországon született, magyar versenyzőkkel érjük el legfontosabb célkitűzésünket, a jó nemzetközi szereplést, de addig még rengeteg a tennivaló” – mondta a MOKSZ elnöke.

„Nekünk mint szövetségnek, nincs abba beleszólásunk, hogyha valaki a felmenőire hivatkozva állampolgársági igénnyel él, és meg is kapja azt. Ebben az esetben milyen alapon tagadhatnánk meg a versenyzőtől, hogy a versenyrendszerben részt vegyen, pusztán származási alapon?”

– mondta Kósa Lajos.

A Telexen is írtunk arról ősszel, hogy jóval több orosz születésű sportoló indul magyar színekben, mint magyar származású, ennek egyik következménye volt például az is, hogy Papp Vivien országos junior bajnok nem versenyez magyar színekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!