Papp Vivien műkorcsolyázó nem magyar színekben versenyzik a jövőben, mert túl sok az orosz a csapatban

2022. szeptember 8. – 19:25

Papp Vivien műkorcsolyázó nem magyar színekben versenyzik a jövőben, mert túl sok az orosz a csapatban
Papp Vivien nyilatkozik az EgnaSpring Trophyn szerzett ezüstérme után 2021 júliusában – Fotó: Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A műkorcsolya- és jégtánc-világversenyeken idén jóval több orosz születésű sportoló indul magyar színekben, mint magyar származású. Ennek egyik következménye, hogy a jövőben Papp Vivien, országos junior bajnok sem fog magyar színekben versenyezni – írja a VálaszOnline.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnek (ISU) szeptember végén lesz a junior grand prix versenye, amin magyar színekben négy versenyző indul, de sem ők, sem a szövetségi kapitány nem Magyarországon születtek. A nőknél Dzsumanyijazova Polina moszkvai, a férfiaknál Vlaszenko Alekszandr szibériai, a jégtáncosoknál Shapiro Mark és Benkiewicz Maya szintén Moszkvából jöttek. Még a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) műkorcsolya ágazati sportigazgatója, Vardanjan Gurgen sem magyar származású, hanem Örményországban született.

Az önmagában még nem szokatlan a magyar műkorcsolyázásban, hogy külföldiek is jégre lépnek, ám a lapnak név nélkül nyilatkozott egy versenyző, aki szerint „Vardanjan vezetésével egyfajta új orosz bázis épül, ahol a magyarok egyre inkább csak biodíszletek”.

Ezt az orosz többséget Papp Vivien is a saját bőrén érzi, egy Facebook-kommentben azt írta:

„mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek”.

A VálaszOnline megkereste Papp Vivien szüleit, akik azt mondták: lányuk más ország színeiben fog versenyezni, már három helyről is kapott ajánlatot.

A cikkből kiderül az is, hogy Vardanjan sportigazgató több orosz médiumban is azt mondta korábban: nem ért egyet az ISU döntésével, miszerint felfüggesztik az orosz és fehérorosz sportolók versenyzési jogát. Ez is egy szankció volt Oroszországgal szemben azért, mert februárban megtámadta Ukrajnát.

Ez a cikkünk ide kattintva angolul is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!