Az akkumulátorgyárak ügyével készül a választásokra az LMP, de orbánozni nem fognak

2023. október 3. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az akkumulátorgyárak ügyét helyezi a középpontba az LMP a jövő évi EP- és önkormányzati választásra, illetve folytatják azon megközelítésüket, hogy „nem kreálnak minden ügyből Orbánt”. A párt továbbra sem döntött arról, hogy beállnak-e Karácsony Gergely mögé a főpolgármester-választáson, de Karácsony „varázsdobozos” gyűjtésére magyarázatot várnak – többek közt erről is beszélt Ungár Péter, az LMP társelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Ungár Péter szerint a tavalyi választás óta érzékelhető irányváltozás volt a politikájukban. Szakítanak azzal az ellenzéki megközelítéssel, hogy minden ügyből „Orbán Viktort kreálnak”, megpróbálják a politikai folyamatokat a miniszterelnök személyétől függetleníteni. Hibásnak tartják azt a megközelítést, amit szerintük több ellenzéki párt is követ, miszerint „nincsenek ügyek, csak Orbán van”.

A Párbeszéddel való esetleges közös EP-indulásukról Ungár Péter azt mondta, hogy arra jelenleg nagyon kevés esélyt lát. Szerinte az erről szóló tárgyalások gyakorlatilag „elhunytak”.

A párt korábban már bejelentette, hogy Ungár Péter vezeti az LMP európai parlamenti listáját, de nem lesz EP-képviselő. Legfontosabb ügyüknek az EP-választásra az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos kampányukat tartják – mondta Kanász-Nagy Máté, a párt frakcióvezető-helyettese. Szerintük ez egy olyan történet, amin keresztül el tudják mondani, hogy ők kik, és miért vannak. A frakcióvezető-helyettes azt tapasztalta, hogy az elmúlt időszak reakciói alapján ez működik is. Kiemelték, hogy az akkumulátorgyárak kérdésében nem értenek egyet saját európai pártcsaládjukkal, és a német zöldekkel sem, akik támogatják azok építését.

Magyarázatot várnak Karácsony mozgalmának „varázsdobozára”

A budapesti választással kapcsolatban Ungár Péter elmondta, hogy nem hisznek abban a megközelítésben, hogy „Budapest úgyis meglesz”, mivel a legutóbbi számok nem ezt igazolják. Karácsony Gergely főpolgármesteri teljesítményről azt mondták, hogy az „inkább pozitív, de azért hullámzó”. A főpolgármester 99 Mozgalmának 506 milliós kampánytámogatására adott reakciókat Ungár Péter nem érti.

„Továbbra is abban bízunk, hogy azok, akik ebben a kérdésben a főpolgármester mögött állnak, a napfényre lépnek, és elmondják, hogy pontosan mi is történt, mert ez az »ötszázmilliós varázsdobozos« magyarázat nem jó”

– mondta Ungár. Karácsony támogatásáról egyébként még nem döntöttek. Kanász-Nagy elmondta, hogy Budapesten az a minimumcéljuk, hogy megtartsák a jelenlegi képviselőiket, de szerintük növekedni is tudnak majd. Eddig összesen négy jelöltjüket jelentették be: Veszprémben, Szolnokon, Soroksáron és Pesterzsébeten. Az LMP mérései szerint a megyei jogú városokban a legerősebbek. A fő cél ezért az, hogy a megyei jogú városokban, illetve mind a 23 budapesti kerületben legyen LMP-s képviselő, valamint a párt jelen legyen a Fővárosi Közgyűlésben is.

Ungár Péter szerint a magyar politikában arról senki nem beszél, hogy a jövő évi EP-választás olyan szempontból is fontos, hogy a jelenlegi felmérések szerint jobboldali-populista fordulat várható. Ungár szerint könnyen előfordulhat, hogy a harmadik legerősebb erő az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) lesz. Ennek a pártcsaládnak tagja a jobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni pártja is, és a Fidesz is a pártcsalád irányába tart. „Az LMP abban hisz, hogy meg kell érteni, hogy mi az oka ennek a populista fordulatnak” – mondta Ungár. A párt szerint egyébként a jelenlegi európai vezetők nem alkalmasak arra, hogy az európaiak akaratát képviseljék. „Aki szereti az Európai Uniót, az szét akarja verni azt, ahogy most vezetik” – mondta Ungár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!