A szelfizők és ralizók zavaróbbak, mint a körbeaszfaltozott villanyoszlopok

2023. október 1. – 17:12

A szelfizők és ralizók zavaróbbak, mint a körbeaszfaltozott villanyoszlopok
Szalay Ildikó és Tóth Krisztián szórólapot hordanak, gyakran járnak erre – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nem is feltétlenül az utca közepén álló villanyoszlopok, sokkal inkább a megjelenő bámészkodók, szelfizgetők, éjszakai visítozók és az utcát ralipályának gondolók zavarják a mosonmagyaróvári elhíresült Királydomb utca lakóit azóta, hogy leaszfaltozták ott a burkolatot.

Vicces az egész, hogy így aszfaltozták le az utat, néha olyan érzésem van, mintha szándékosan így építették volna meg, hogy Mosonmagyaróvár bekerüljön a hírekbe – értetlenkedik egy férfi a Királydomb utcából. Pár éve költözött ide, azt mondja, nem tudja elképzelni, mi került ezen 46 millió forintba, és mi került volna újabb tízmilliókba azon, ha kiveszik és áthelyezik az út közepéről a villanyoszlopokat.

A Királydomb Magyarország egyik leghíresebb utcája lett az elmúlt napokban, mióta leaszfaltozták. Egy 130 méter hosszú részen néhány villanyoszlop áll az úttest közepén: az eddig poros út úgy kapott fedőréteget, hogy ezekhez nem nyúltak, ráadásul az út széle minden oszlopnál kiszélesedik.

Az RTL-nek a városüzemeltetési cég vezetője azt mondta, az oszlopsor azért maradt ott, mert sem anyagilag, sem pedig időben nem indokolta volna a tervezés és a kivitelezés, hogy ezt a vezetéket, a kábelezést kitegyék, és ezért a tervező talált egy olyan megoldást, amivel bent maradt az út közepén.

Az utca munkaterület, de volt, aki már el akarta húzni a szalagot – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Az utca munkaterület, de volt, aki már el akarta húzni a szalagot – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Az elmúlt napokban mémek tucatjai forogtak a közösségi médiában, és az ott lakók is megszenvedik a figyelmet. „Az utca még munkaterület, így az egyik oldalról szalaggal lezárták. Idejött egy taknyos kölyök a kocsijával, el akarta húzni, hogy majd ő behajt ide, aztán szelfizik vagy ott ralizik. Elzavartam, bejött a másik oldalról, a telefonját mutogatta, hogy neki engedélye van. Amikor rá akartam nézni, akkor meg lökdösni kezdett” – magyarázta az egyik utcabeli férfi.

Hozzátette: idegenek jönnek ide sportautókkal, pénteken este 11 után, vagy van, hogy 8-10-en visítoztak itt, nem lehet tőlük aludni.

Vannak, akik motorokkal érkeznek, hogy itt ralizzanak az oszlopok között szlalomozva. „Hol vannak a rendőrök vagy a polgárőrség? – kérdezte. Úgy folytatta: őt nem zavarja ez a három oszlop, ki tudja kerülni, az sokkal inkább, hogy ekkora látványosság lett a Királydomb utca.

Egy asszony kerékpárral tekert felénk: a nevét nem vállalta ő sem, de azt mondta, 1984-ben költözött egy közeli utcába, és akkor már az út közepén voltak ezek a villanyoszlopok. Egy idős férfi, aki a Királydomb utca szülötte, is megerősítette, hogy emberemlékezet óta ott vannak az oszlopok, annak idején így gyúrták ki körülöttük az utat. „Közel a mosoni piac, hétvégente nagy itt a forgalom, de most már hétköznap is. Biciklisek jönnek, hajkurásznak. Valamelyik nap egy színes bőrű férfi is itt bóklászott, figyelte az új aszfaltcsíkot” – magyarázta. Szalay Ildikó és Tóth Krisztián a közeli Fuvaros utcában él, szórólapot hordanak, gyakran járnak erre. „Ilyet még mi sem láttunk. Nem lehetett volna az oszlopokat kivenni az utca közepéről?!” – hüledeztek. Ők ugyan maguk nem szelfiztek, de amikor lefotóztuk őket kerékpárjukon, azt kérdezték, fenn lesznek a Facebookon.

Kosár Tibor, a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére elmondta: egy kis átmenő forgalmú utcáról van szó, és az ott lakóktól az aszfaltozás után eddig csak pozitív visszajelzést kaptak. Bár valóban furcsának tűnik, hogy nem egyenes a burkolat széle, az oszlopoknál azok szélességével megnövelten kellett szélesíteni az utcát, ezért lett a szokványostól eltérő formája – vagyis a nem szerencsés helyen lévő villanypóznák határozták meg az aszfalt formáját is.

Hullámok és oszlopok a mosonmagyaróvári utcában. Az ott lakók nem értik, miért ilyen – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Hullámok és oszlopok a mosonmagyaróvári utcában. Az ott lakók nem értik, miért ilyen – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Bár az itt élők tudják, hogy minden csoda három napig tart, és elkopnak majd a látogatók, azt még nem látják tisztán, hogyan fér el majd itt például a kukásautó. Miért nem a helyi Karolina Kórház nehéz helyzetével foglalkozik mindenki, miért ezzel az utcával? – tették hozzá.

A Királydomb egyelőre tehát munkaterület, hétfőtől folytatódik a kivitelezés, a villanyoszlopoknál védőszigeteket alakítanak ki a balesetveszély elhárítására. Az utcában élők abban azért egyetértettek, hogy az aszfalt jobb, mint a felvert por, ami eddig fogadta őket, és ezzel a beruházással az ingatlanuk értéke is nőtt. Viccesen megjegyezték, lassan ott tartanak, hogy kiülnek az utca elejére, és belépőt szednek a bámészkodóktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!