Több ezer motoros vonult át a visegrádi Panoráma úton a kitiltásuk miatt demonstrálva

2023. szeptember 30. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Motoros Összefogás Vonulás néven hirdettek szombat délre bejelentett felvonulást. A több ezer motorosból álló menet a 1116-os, Szentendrét Visegráddal összekötő úton, a pilisszentlászlói Hegytető parkolóból indult, és a tervek szerint a Panoráma úton legurulva, Visegrádon a 11-es út kereszteződésénél ért véget.

Rendőrök terelik a feltorlódott forgalmat – Fotó: olvasónk
Rendőrök terelik a feltorlódott forgalmat – Fotó: olvasónk

A felvonulás előzménye, hogy júniusban a visegrádi önkormányzat a március 1. és november 1. közötti időszakra kitiltotta a Fellegvárhoz vezető Panoráma útról a motorkerékpárosokat. Már augusztus végén is tartottak itt egy motoros demonstrációt: akkor is és most is rengetegen jelentek meg.

Egy pilisszentlászlói olvasó a mai napon arról írt nekünk, hogy a felvonulás miatt kb. 80 perc alatt jutott haza az útszakaszon, emiatt többen elkerülték az utat Visegrád felé, ahonnan azonban szintén nehezen lehetett feljutni a faluba. Az esemény főszervezőjét, Fodor Donátot, ismertebb nevén Dodort a Dunakanyar kilátónál értük el telefonon, aki azt mondta: vannak ugyan kisebb torlódások az útszakaszon, de folyamatosan halad a sor, amit motoros rendőrök és civil segítők vezetnek és zárnak. A Pilisszentlászló és Szentendre közötti útszakaszon egy sávban irányították a rendőrök a forgalmat.

A motoros oldalakon és Facebook-csoportokban szerveződő felvonulást Fodor Donát szerint nemcsak a Panoráma útról való kitiltásuk indokolta, hanem az is, hogy akár további korlátozások is várhatók, példaként a magyar határátkelők motorosokat érintő hátrányos megkülönböztetését említi: a motorosok a nagy nyári melegben hosszas torlódás esetén sem gurulhatnak előre a sor elejére, ami szerinte egészségileg kibírhatatlan egy motorosruhában 30-50 percen keresztül.

„Szeretnénk üzenni a döntéshozóknak, hogy vegyék figyelembe azt, hogy a motoros társadalomnak 210 ezer tagja van az országban, ami jelentős tömeg”

– fogalmazott a főszervező, aki emellett a közlekedésben részt vevők figyelmét is szeretné felhívni arra, hogy idén rekordmennyiségű vétlen motoros halt meg az utakon a szabálytalan autósok miatt: míg az elmúlt években a balesetekben elhunyt vétlen motorosok aránya eddig 20-25 százalék volt, mostanra ez az arány majdnem megháromszorozódott.

A kérdésre, hogy Fodor Donát szerint hogyan lehet a motoros életformát és a lakók nyugodt pihenését összeegyeztetni, azt válaszolta: a városi, modern élet mindig is zajjal járt. „Egy civilizációban élünk, tele járművekkel, autókkal, villamosokkal, szirénázó mentőkkel, vagyis folyamatos zajban. Azt gondolom, hogy a motorosokkal kapcsolatban kicsit alacsony a tolerancia.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!