Eldőlt, ki lesz a Metropolitan Egyetem új rektora

2023. szeptember 29. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Kocziszky György lett a Metropolitan Egyetem új rektora, írja az MTI az egyetem közleménye alapján. A pozícióra nemzetközi pályázat keretei között kerestek embert, az új rektor október 1-jétől tölti be a tisztséget.

Az egyetem azt írta, hogy a közgazdaságtudományból kandidált, majd habilitált új intézményvezető a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, a világ- és regionális gazdaságtan intézet igazgatója és a regionális gazdaságtan tanszék vezetője is volt, korábban pedig hat éven át rektorhelyettesként tevékenykedett.

1972-ben végzett gépészmérnökként a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen, három év múlva pedig az okleves gazdasági mérnöki képesítést is megszerezte. Kutatási területe elsősorban az etikus közgazdaságtan, illetve a regionális gazdaságtan, valamint a növekedés- és fejlődéselméletek.

2011-től 12 éven át a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja volt. 2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Kásler Miklóstól.

A közleményben az új rektort is idézték, aki megtiszteltetésnek nevezte kinevezését és reményét fejezte ki, hogy az üzleti szektorban szerzett tanácsadói tapasztalata mellett a vezetés- és szervezéstudományi ismereteit is kamatoztathatja új tisztségében. Véleménye szerint sikeres pályázatában régiós akadémiai beágyazottsága is szerepet játszott, és szeretné elérni, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem Közép-Európa meghatározó felsőoktatási intézményévé váljon.

Az egyetem közölte: Bachmann Bálint leköszönő rektor tudományos pályáját a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának vezetőjeként folytatja az idei tanévtől.

Szeptember elején 10 újságírást oktató tanár mondott fel a Metropolitan Egyetemnél, mert úgy érezték, már nincs garantálva a munkájuk szakmaisága és autonómiája az intézményben. A felmondók között volt Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián, Szalay Dániel, Jolsvai András, Réti Pál és Neizer Anita.

Korábban arról is írtunk, hogy az őszi félév kezdete előtt nem sokkal Kovács Attila dékán kirúgta a Metropolitan három oktatóját, Gócza Anitát, Gayer Zoltánt és Murai Andrást. Murai 2010 óta tanított a korábban a Budapesti Kommunikációs Főiskola néven működő intézményben. Több mint egy évtizeden át vezette a Kommunikáció-tudományi Intézetet, és ő volt a vezetője az Újságírás Központnak is.

Gócza Anita főállású mestertanár volt az egyetemen, emellett a Hvg szerzője is. A Hvg-nek azt nyilatkozta, hogy teljesen váratlanul érte az elbocsátás, de nem akar bővebben nyilatkozni a történtekről. Gayer Zoltán docensként oktatott a METU-n.

Az elbocsátások azt követően történtek, hogy az év elején dr. Kovács Attila, a kormányközeli think-tank, az Alapjogokért Központ EU-s kutatási igazgatója vette át a dékáni posztot Papp-Váry Árpád marketingkommunikációs szakembertől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!