A soproni szállodások magyarázkodnak, a neonáci találkozó híre összehozta a Fideszt és az ellenzéket

2023. szeptember 27. – 12:06

A soproni szállodások magyarázkodnak, a neonáci találkozó híre összehozta a Fideszt és az ellenzéket
Csend és nyugalom, Sopron ezt akarná – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint október 6-tól háromnapos hálózatépítő kongresszust tartanak Európa neonáci szervezetei Sopronban. A város lakói tiltakozásokat szerveznek, a polgármester közleményben tisztázta, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben. A szállodások pedig magyarázkodnak a vendégeiknek: nem tudnak ilyen rendezvényről.

Az osztrák sajtó már májusban megszellőztette, hogy Sopronban szervezik meg Európa újfasisztái a 1. Gerd Honsik Európa Kongresszusukat, a hír a héten vágta ki a biztosítékot a városban, miután egy antifa blogbejegyzés is megjelent erről az interneten. Szinte egy emberként hördültek fel a soproniak, a nem várt esemény összehozta még a város fideszes vezetését is az ellenzékkel abban a kérdésben, hogy

fasiszták nem kellenek a városba!

Hasonló egyetértésre nem nagyon akadt péla. De mit keresnek Sopronban a neonácik? A rendszerváltás óta nem először pécézték ki maguknak a várost. A kétezres évek elején zenei találkozó címén a Sopron melletti Harkán találkoztak. Ráadásul a városban élt évekig az a férfi, akiről kongresszusukat elnevezték a szélsőjobboldaliak: Gerd Honsik.

Ki az a Gerd Honsik?

Gerd Honsik apja elhunyt a háborúban, édesanyja „hazafias szellemben nevelte”, valójában Ausztria egyik legismertebb holokauszt-tagadójaként tartották számon. Az osztrák neonáci többször megjárta a börtönt. Semmitől sem riadt vissza: ha kellett, Molotov-koktélt hajigált, Hitlert felmentő könyvet írt, illetve nyílt levélben kérte az arab világot, hogy mozdítsa elő a „zsidók elgázosításának, a világtörténelem legnagyobb propaganda-hoaxának” leleplezését.

Utolsó börtönbüntetéséből korábban szabadult, akkor már 70 éves volt, nem sokkal később pedig Magyarországra költözött: Sopronba. A határ és Bécs közelsége miatt dönthetett a város mellett, mindenesetre ott is halt meg 2018-ban. Emléke – úgy tűnik – tovább él.

Kongresszus a hálózatbővítésért

Az osztrák neonácik által szervezett 1. ​​Gerd Honsik – Európai Kongresszus célja tulajdonképpen az európai hálózat bővítése. Olyan témákról egyeztetnek többek között az olasz, az osztrák, a német és a skandináv csoportok, mint az európai egység, Európa múltbeli szabadságharcai, valamint a nemzeti mozgalmak és felfogásaik.

A rendezvény plakátja – Fotó: Nagy Márta / Telex
A rendezvény plakátja – Fotó: Nagy Márta / Telex

Magyarországot biztonságos helyszínnek tartják a szervezők – írta májusban a Der Standard. Hogy ezt konkrétan mire alapozzák, nem derül ki, vagyis mégis: ekkor volt tele a magyar sajtó azzal, hogy a European Fight Night nevű neonáci küzdősport-gálát a magyar fővárosban tartják. A hír hallatán akkor is nagy volt a nyomás, így a helyszínen változtatni kellett. Csókakő lett a bázis, mert ott nem tudták, mit és kiket fogadtak be.

De szimpatikusak lehetünk a Becsület Napi nemzetközi találkozók miatt is. A budai Várban tartják minden év februárjában az európai nácik azt a számukra fontos nemzetközi találkozót, amin a szélsőjobboldali társaságok az 1944. február 11-i budapesti kitörésről emlékeznek meg.

Belépés csak meghívóval

Szeptember 22-ig lehetett regisztrálni a soproni kongresszusra, aminek meghívója egy Infokanal Deutschösterreich névre hallgató Telegrammcsatornán érhető el. Az október 6-tól október 8-ig tervezett találkozó pontos helyszínét csak azok tudják meg, akik megveszik a jegyet, a belépő ára 25 euró személyenként. Az oldal már nem elérhető.

Több soproni szálloda is panaszkodott, hogy nem győznek magyarázkodni: nem, nem tudnak arról, hogy náluk lenne október 6-án egy neonáci konferencia.

Nyomoznak a helyszín miatt az ellenzék pártjai is. A Momentum már bejelentette, hogy ott fog tüntetni a kongresszus helyszíne előtt – persze ha kiderül, hol lesz, és lesz-e egyáltalán.

A rendőrség még nem reagált a sajtó ezirányú megkereséseire, azon kívül persze, hogy a jogszabályban meghatározott időn belül majd válaszolnak. Sopron polgármestere viszont kiadott egy közleményt, muszáj volt, miután már tiltakozások szerveződtek a városháza elé is. A felháborodott és városukat féltő közösségek az önkormányzatnak akartak ezzel üzenni: itt nincs helye újfasiszta gyülekezésnek!

Persze a kongresszus szervezői nem is kértek engedélyt, ezt Farkas Ciprián polgármester is leszögezte. Sokkal valószínűbb, hogy magánterületen találkoznak Európa újfasisztái, így a hatóságoknak is nehezebb dolguk lesz, ha jogszerűen akarnak fellépni.

A polgármesteri közlemény ugyanakkor „a lehető leghatározottabb módon elutasít minden olyan politikai megmozdulást – legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali – amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben.”

Miért éppen Sopron?

A magyarázat minden bizonnyal a határ, sőt, a határok közelsége, hiszen Pozsony is bő órányira van, Ausztria pedig néhány perc. De a város nem érdemelte meg, hogy hírbe hozzák ismét az újfasztákkal, ez a helyiek heves reakcióiból is egyértelmű.

Nem örültek annak sem, amikor Horst Mahler miatt kerültek a címlapra. Ugyanis nem csak Gerd Honsik talált itt menedékre. 2017-ben Sopronban fogták el Horst Mahler német holokauszttagadót. Az akkor 81 éves német férfi a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) nevű szélsőbalos terrorista csoport alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett.

Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban tíz év börtönre ítélték, ezt azonban 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. 2017-ben újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, de megszökött a német hatóságok elől. Sopronban vett családi házat és éldegélt békésen, míg európai elfogatóparancs alapján őrizetbe nem vették. Később kiadták a németeknek, hiába kért Orbán Viktortól, ahogy ő fogalmazott, „a magyar nép vezérétől (Führer)” politikai menedékjogot.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!