Csókakő polgármestere a neonáci találkozóról: Személyesen kértem a szervezőket, hogy ne tartsák meg

2023. május 8. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt” – írta Csókakő polgármestere, Fűrész György a Facebookon.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, miután visszalépett a budapesti helyszín tulajdonosa, a fővárostól körülbelül 80 km-re lévő Csókakőn tartották meg szombaton a European Fight Night nevű titkos neonáci harcművészeti gálát. A magyar rendőrség péntek délutáni közleményében azt írta, a „sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó”.

Fűrész hétfő reggel a közösségi oldalán tisztázta, hogy a rendezvényt nem tudatosan fogadták be, és miután a rendőrség tájékoztatta a találkozóról, megpróbálta megakadályozni azt.

„Csókakő Község nem állt sem szerződésben, sem pedig megállapodásban az említett szervezettel. Nem mi szerveztük a rendezvényt, ha tisztában vagyunk az előzményekkel, akkor nem adjuk ki a teret. A pályánkat üzemeltető kötött szóban megállapodást egy magánszeméllyel, aki küzdősportrendezvényt szeretett volna rendezni nálunk. Mivel ez sem a helyszín, sem a szervezet tevékenységével nem ellentétes, s mivel jómagam is támogatok minden sporttevékenységet, jóhiszeműen én is, és az üzemeltető is engedélyezte május 5-én este a sportrendezvényt”.

A polgármester állítása szerint nem tudott a botrányokról, és semmi nem utalt arra, hogy pontosan milyen rendezvényt tartanának a pályán. A rendőrség szombat reggel 9-kor tájékoztatta arról, hogy a sporteseménynek beállított rendezvény ténylegesen egy neonáci találkozó. Ezután a polgármester megpróbálta megakadályozni a rendezvényt, de nem járt sikerrel:

„Személyesen kértem a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt a neonáci jellege miatt.

Ez ellen a kijelentésem ellen tiltakoztak, mivel ők nem tartották magukat neonácinak, konzervatív, militáns szervezetnek deklarálták a tevékenységüket, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem zajlik az eseményen, és nem az általam említett szervezet a rendező és a szerződő fél, hanem a magánszemély, aki jelezte, hogy maradéktalanul betartják a jogszabályokat” – írta.

„A rendőrök jelentős erővel vonultak fel, több hatósági ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak” – tette hozzá.

A polgármester nyomására a rendezvényt végül nem vasárnap reggel kilenckor, hanem már szombat este kilenckor befejezték, és elhagyták Csókakőt. „Az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt”.

Frissítés 15:55

A rendezvénnyel kapcsolatban hétfő reggel mi is küldtünk kérdéseket a rendőrségnek. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy a rendezvényen nem történt rendőri intézkedés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!