„Az első küzdelmek elkezdődtek” – írták a titkos neonáci találkozó szervezői

2023. május 6. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Visszalépett a helyszín tulajdonosa, így máshol tartják szombaton a European Fight Night nevű titkos neonáci harcművészeti gálát, vette észre a Blikk. Az eredeti helyszín vélhetően Budapesten lett volna valahol, az viszont egy német szélsőjobboldali szereplő Instagram-posztja alapján kiderült, hogy végül a fővárostól körülbelül 80 km-re lévő Csókakőn tartják a European Fight Night nevű találkozót.

A szervezők ma reggel a Telegram-csatornájukon tették közzé három nyelven, hogy új helyszínre viszik a rendezvényt. „Bajtársak! Rendőrségi nyomásgyakorlás hatására a mai helyszín tulajdonosa visszalépett az eseménytől. Egy óra türelmet kérünk az átszervezéshez, 9:00-tól él az infóvonal” – írták.

A rendezvény végül négy órával az eredetileg tervezett kezdési időpont után indulhatott. „Az első küzdelmek elkezdődtek” – közölték a szervezők Telegramon. Az alábbi Twitter-bejegyzésben egy fotó is látható egy szabadtéren felállított ringről.

Az egyik szervező, a Légió Hungária Telegram-csatornáján megjelent fotó tanúsága szerint pár tucat fővel a rendőrség is megérkezett a rendezvényre.

A Telexen jelent meg csütörtökön az egyik legelismertebb nemzetközi oknyomozó csoport, a Bellingcat cikke, melyben arról írtak: most hétvégén tartják Budapesten azt a rendezvényt, amelyet a szélsőjobboldal a Covid óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként aposztrofál. A május 6-án a magyar fővárosban megtartandó European Fight Night nevű rendezvényen (Európai Harc Éjszakája, a „fight night” amúgy egy általános kifejezés olyan boksz- vagy más küzdősportgálákra, amelyeken egy este sok meccset rendeznek) a leírás szerint 12 ország résztvevői mérik össze erejüket 15 különböző küzdősportban.

A közösségi médiában az eseményt hirdető posztok szerint a fentieken kívül koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák termékeinek megvásárlására is lesz lehetőség. A reklámok ellenére a szervezők számos információt titkosan kezelnek. Németországban már előfordult hogy betiltották az ehhez hasonló eseményeket. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a résztvevők nem készíthetnek fotókat vagy videófelvételeket, és hogy ha valaki mégis megteszi, eltávolítják az eseményről, ahogyan azt is, aki az esemény pontos helyszínét nyilvánosságra hozza.

A magyar rendőrség péntek délutáni közleményében az olvasható: a „sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból. A korábbi European Fight Night események történései alapján okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva.”

Kitérnek arra is, hogy Magyarország zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. „A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni. A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette.”

Elemzők már régóta figyelmeztetnek, hogy a nemzetközi szélsőjobboldal a küzdősportokat a fizikai konfrontációra és a vélt ellenségeik elleni támadásokra való felkészülésre használja. Egyes szakértők, mint például Robert Claus, aki könyvet írt a szélsőjobboldali harcművészeti szcénáról, azt is állítják, hogy az olyan események, mint a European Fight Night, a nemzetközi hálózatépítést és toborzást is elősegítik.

Antifasiszta szervezetek korábbi kutatásai szerint a European Fight Night szervezői Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával állnak kapcsolatban – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak. A European Fight Night egyik szervezője a médiának adott korábbi interjúiban a betiltott csoportok helyi szervezeteivel való kapcsolatáról is beszélt. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!