Titkos harcművészeti gálát tartanak a hétvégén Budapesten Európa szélsőjobboldali nacionalistái

Legfontosabb

2023. május 4. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a hétvégén tartják Budapesten azt a rendezvényt, amelyet a szélsőjobboldal a Covid óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként aposztrofál. A május 6-án a magyar fővárosban megtartandó European Fight Night nevű rendezvényen (Európai Harc Éjszakája, a „fight night” amúgy egy általános kifejezés olyan boksz- vagy más küzdősportgálákra, amelyeken egy este sok meccset rendeznek) a leírás szerint 12 ország résztvevői mérik össze erejüket 15 különböző küzdősportban.

A közösségi médiában az eseményt hirdető posztok szerint a fentieken kívül koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák termékeinek megvásárlására is lesz lehetőség. A reklámok ellenére a szervezők számos információt titkosan kezelnek. Németországban már előfordult hogy betiltották az ehhez hasonló eseményeket. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a résztvevők nem készíthetnek fotókat vagy videófelvételeket, és hogy ha valaki mégis megteszi, eltávolítják az eseményről, ahogyan azt is, aki az esemény pontos helyszínét nyilvánosságra hozza.

Elemzők már régóta figyelmeztetnek, hogy a nemzetközi szélsőjobboldal a küzdősportokat a fizikai konfrontációra és a vélt ellenségeik elleni támadásokra való felkészülésre használja. Egyes szakértők, mint például Robert Claus, aki könyvet írt a szélsőjobboldali harcművészeti szcénáról, azt is állítják, hogy az olyan események, mint a European Fight Night, a nemzetközi hálózatépítést és toborzást is elősegítik.

Antifasiszta szervezetek korábbi kutatásai szerint a European Fight Night szervezői Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával állnak kapcsolatban – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak. A European Fight Night egyik szervezője a médiának adott korábbi interjúiban a betiltott csoportok helyi szervezeteivel való kapcsolatáról is beszélt.

A szervezők

A European Fight Night nyilvánosan három fő szervezőt nevez meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France. Egy február 27-én, több Telegram-csatornán közzétett videóban a három fő szervező csoport tagjai egymás mellett jelentek meg, hogy népszerűsítsék a budapesti eseményt, és arra ösztönözzék szélsőjobboldaliakat Európa-szerte, hogy utazzanak Magyarországra.

Képkocka a European Fight Night 2023. februári promóciós videójából. A Legio Hungaria részéről Incze Béla (balra), a Kampf der Nibelungen vezetője, Alexander Deptolla (középen) és a Pride France vezetője, Tomasz Szkatulski (jobbra). A videót Szófiában forgatták: megjelenése előtt két nappal itt tartották a Bolgár Nemzeti Unió által szervezett szélsőjobboldali felvonulást, ez a videó a szervezet főhadiszállásának közelében készült – Forrás: legiohungaria.com
Képkocka a European Fight Night 2023. februári promóciós videójából. A Legio Hungaria részéről Incze Béla (balra), a Kampf der Nibelungen vezetője, Alexander Deptolla (középen) és a Pride France vezetője, Tomasz Szkatulski (jobbra). A videót Szófiában forgatták: megjelenése előtt két nappal itt tartották a Bolgár Nemzeti Unió által szervezett szélsőjobboldali felvonulást, ez a videó a szervezet főhadiszállásának közelében készült – Forrás: legiohungaria.com

Az aránylag kicsi, szélsőjobboldali magyarországi csoportot, a Legio Hungariát Incze Béla vezeti. Incze egykor a magyar parlament egyik szélsőjobboldali képviselőjének asszisztenseként dolgozott, mielőtt elveszítette volna állását, állítólag azért, mert bántalmazott egy rendőrtisztet.

Bár nem nagy csoportról van szó, 2018-as megalakulása óta a Legio Hungariának a tetteivel sikerült felhívnia magára a figyelmet, többek között azzal, hogy 2019-ben megrongáltak egy zsidó közösségi központot, 2021-ben Budapesten leromboltak egy Black Lives Matter-szobrot, 2023-ban pedig állítólag egy szélsőjobboldali rendezvényről tudósító újságírókat támadtak meg. Egy 2021-es nyomozás során a Bellingcat azt is feltárta, hogy

a Legio Hungaria egyik magas rangú tagja kulcsszerepet játszott a magyar válogatott labdarúgó-mérkőzésein történt rasszista és homofób megnyilvánulásokban.

Alexander Deptolla a Kampf der Nibelungen nyilvános arca. A 2013-ban indult Kampf der Nibelungen egykor Európa legnagyobb szélsőjobboldali küzdősport-rendezvénye volt, amelynek 2018. októberi eseményén a becslések szerint 850 harcos és néző vett részt. 2019-ben a német hatóságok betiltották a rendezvényt, és a KdN 2020-as online változatában egy rendőrségi rajtaütés miatt (amelyre akkor került sor, amikor néhány küzdelmet előzetesen filmre vettek) a tervezett küzdelmeknek végül kevesebb mint a felét közvetítették. Deptolla ezután a közösségi médiában kijelentette, hogy a KdN a közeljövőben nem szervez több hasonló rendezvényt. Ennek ellenére a német hatóságok a hírek szerint 2021 szeptemberében meghiúsították egy „Nemzeti Fight Night” nevű rendezvény megtartását, egy 2022. szeptemberi bírósági döntés pedig helybenhagyta a KdN rendezvényeinek betiltását. A European Fight Night három szervezője közül még így is ők a legnagyobbak. Egyes német elemzők szerint a European Fight Night lényegében a KdN helyettesítő rendezvényének szerepét tölti be – csak éppen a német határokon kívül.

A Pride France vezetője, Tomasz Szkatulski lengyel származású francia neonáci, aki a beszámolók szerint évek óta segít a European Fight Nighthoz hasonló rendezvények megszervezésében, amelyeken maga is részt vesz. Szkatulski Lille városának erőszakos futballhuligán szcénájából indult, bár úgy tűnik, hogy mostanában ideje nagy részét Bulgáriában tölti. A náci tetoválásokkal borított Szkatulskit a hírek szerint 2008-ban egy év börtönbüntetésre ítélték, mert egy afrikai származású férfit biciklilánccal bántalmazott; de más erőszakos cselekményekben – többek között LMBT+-létesítmények elleni támadásokban – való részvétellel is vádolják. Szkatulski az amerikai szélsőjobboldali Robert Rundo egyik szövetségese, akit 2023 márciusában tartóztattak le Romániában, és jelenleg az Egyesült Államoknak való kiadatását várja.

Szkatulski nem válaszolt a Bellingcat megkeresésére, amelyben a European Fight Nightban való részvételéről, a 2008-as elítéléséről (és más erőszakos cselekményekben való részvételéről), valamint a Rob Rundóval való kapcsolatáról kérdeztük. Amikor a Bellingcat a Telegramon megkereste, és megkérdezte tőle, hogy szeretne-e reagálni az ebben a cikkben szereplő részletekre, a KdN vezetője, Deptolla egyszerűen csak annyit üzent: „Szia. Nem, köszönöm. Viszlát.” A Legio Hungaria hasonlóképpen elutasította a Bellingcat emailben küldött kérdéseire való válaszadást, arra hivatkozva, hogy elégedetlen a Bellingcat riporterének a csoportról szóló korábbi riportjaival.

A rendezvény plakátja – Forrás: legiohungaria.com
A rendezvény plakátja – Forrás: legiohungaria.com

A kulisszák mögött

A European Fight Nightnak és más szélsőjobboldali küzdősportos rendezvényeknek van egy sokkal kevésbé nyilvános része is, ahol Európa néhány legtitkosabb, nyilvánosságot kerülő szélsőséges hálózata működik.

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV, az ország belügyi hírszerző szerve) nyilvánosságra hozta, hogy a Hammerskins, egy nemzetközi fehér felsőbbrendűségi csoport tagjai 2013 óta részt vesznek a Kampf der Nibelungen-rendezvények szervezésében. A Hammerskins és a KdN közötti kapcsolatokat korábban számos újságíró és kutató is behatóan dokumentálta.

Amint azt a Bellingcat 2022-es, egy tervezett belgiumi szélsőjobboldali koncertet érintő nyomozása is megállapította, a Hammerskinsnek Európa-szerte jelentős a jelenléte. Tevékenységüket általában titokzatosan kezelik, de szervezettek, vannak tagozataik, szervezeti felépítésük, a leendő és a teljes jogú tagoknak pedig más-más jelvényeket adnak. A Hammerskins tagjai számos bűncselekményben vettek már részt, beleértve a testi sértést, gyilkosságot is.

De nem csak a Kampf der Nibelungen működik együtt a Hammerskinekkel. 2023 februárjában egy amerikai szélsőjobboldali weboldalnak adott interjúban Incze azt állította, hogy a Legio Hungaria szoros kapcsolatot ápol a magyar Hammerskinekkel, amit az is bizonyít, hogy a Legio Hungaria több rendezvényén is központi szerepet töltöttek be. Ugyanebben az interjúban Incze azt is elmondta, hogy a Legio Hungaria a Combat 18 nemzetközi neonáci szervezet magyarországi ágával is együttműködik. Az 1990-es évek elején az Egyesült Királyságban alapított Combat 18 szoros kapcsolatban áll a Blood and Honour nevű neonáci csoporttal, amelyet több európai országban betiltottak.

Az európai szélsőjobboldali küzdősportszcénákról szóló 2020-as könyvében Robert Claus német író arról számolt be, hogy Tomasz Szkatulski kapcsolatban áll a Blood and Honour franciaországi szervezeteivel. A Blood and Honourhoz fűződő kapcsolatai egyébként más jelentésekben is szóba kerültek, a Bellingcat ezzel kapcsolatos kérdéseire ugyanakkor Szkatulski nem válaszolt. Claus azt is elmondta a Bellingcatnek, hogy tudomása szerint a Blood and Honour tagjai május 6-án estére koncertet szerveznek a European Fight Night résztvevői számára.

Tomasz Szkatulski a nyakán egy „white Power” azaz „fehér hatalom” tetoválással – Forrás: YouTube
Tomasz Szkatulski a nyakán egy „white Power” azaz „fehér hatalom” tetoválással – Forrás: YouTube

Ezt az állítást a Bellingcat nem tudta megerősíteni. Az viszont tény, hogy a Blood and Honour magyarországi ága Telegram-csatornáján is népszerűsítette a European Fight Nightot.

„Ezek a hálózatok általában komoly részt vállalnak a szélsőjobboldali küzdősportos rendezvényekben: vagy úgy, hogy maguk adnak otthont nekik, vagy fontos szervezési aspektusokat vállalnak magukra” – mondta Claus a Bellingcatnek a Hammerskinsre, a Combat 18-ra és a Blood and Honourra utalva.

Egy alapjaiban erőszakos ideológia

Alig egy héttel az esemény előtt bajba került a European Fight Night fő szervezője. Április 28-án Deptolla a KdN Telegram-csatornáján közölte a rajongókkal, hogy a hatóságok megtiltották neki és más német szélsőjobboldaliaknak, hogy elhagyják az országot és Budapestre utazzanak. Claus azt mondta a Bellingcatnek, hogy ez a német kiutazási tilalom komolyan befolyásolhatja az eseményt, mivel a KdN és német partnerei a legnagyobbak a három fő szervező közül.

Még ha a European Fight Night nem egészen úgy alakul is, ahogyan a szervezők remélték, Claus szerint akkor is veszélyes eseményről van szó. „Számos európai ország neonáci szcénájának erőszakos kulcsfigurái és csoportosulásai várhatóan így is eljönnek Budapestre” – mondta Claus a Bellingcatnek. „Alapjaiban erőszakos ideológiát követő fasiszta aktivistákról van szó, akik a küzdősportokat arra használják, hogy rasszista támadásokra és másfajta erőszakos cselekedetekre képezzék ki magukat.”

A bunyók mellett megrendezett koncertekkel és más rendezvényekkel a nemzetközi neonáci szcéna megkapja az erőszak és a sport, a politikai gyűlölet és a zene kombinációját, vagyis azt a kulturális csomagot, amelyet a terrorizmus előtti formáját viselő neonácizmus kínál – figyelmeztetett Claus.

A Bellingcat a magyar rendőrséget is megkereste a European Fight Night rendezvénye kapcsán. Azt szerettük volna tudni, hogy van-e róla tudomásuk, és tettek-e vagy terveznek-e lépéseket a rendezvény megakadályozására, illetve bizonyos külföldi szélsőségesek részvételének megakadályozására. Cikkünk közzétételéig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Bellingcat egy független, nemzetközi kutatókból és újságírókból álló oknyomozó csoport, amely a világ több mint 20 országában dolgozó munkatársakkal tevékenykedik, és elsősorban nyílt forrásokat, mindenki által hozzáférhető adatokat, például műholdas térképeket, közösségi médiás bejegyzéseket, fotókat használ a tényfeltáró munkához. Ez a cikk a Bellingcat és a Telex együttműködésében jelent meg angolul az oknyomozó portálon, és magyarul itt nálunk. A fordítás a Telex, Horváth-Kávai Andrea munkája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!