Elfogadták a helyi népszavazás eredményét, nem épül bánya Pilismaróton

2023. szeptember 27. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadták a helyi népszavazás eredményét, nem épül meg a környezetromboló bánya Pilismaróton – írja Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek politikusa Facebook-oldalán.

„A mai napon a képviselő-testület úgy döntött, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a pilismaróti választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön. Ezért egyhangúlag elfogadták, hogy nem módosítják a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot” – írja a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület Facebook- oldalán.

Tordai Bence képviselő 2023. február 1-jén beadott közérdekű adatigénylése miatt került nyilvánosságra az eredeti környezetvédelmi engedély. Végül három helyi képviselő kezdeményezésére augusztus 27-én népszavazást tartottak Pilismaróton a bányanyitásról, amely bár jogilag érvénytelen lett, de a szavazásra jogosultak 40,8 százaléka részt vett rajta, és a helyiek 90 százaléka a bánya ellen szavazott.

2020-ban kezdődött a helyiek tiltakozása a tervezett bánya ellen. A faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás. A bánya ellen a lakók többsége már régóta tiltakozott, még a falu vezetése 2020. augusztus elején le is mondott emiatt.

Később a falu azzal került be a hírekbe, hogy több tucat fát vágtak ki a pilismaróti „ezüstparton”, ami komoly felháborodáshoz vezetett a közösségi médiában. A helyiek szerint nem volt minden fa beteg, de legfőképp azt hiányolták, hogy nem kaptak előzetesen tájékoztatást, és a szakértői vizsgálat sem volt nyilvános. A témáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!