Polgármestert választanak Pilismaróton, egy kavicsbánya elleni tiltakozás miatt mondott le a korábbi vezető

2022. május 3. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Polgármestert és képviselő-testületet választanak vasárnap a Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton, mert a falu vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva 2020. augusztus elején lemondott. Együd Balázs, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek azt mondta, a polgármesteri székért hét független jelölt méreti meg magát. A korábban lemondott polgármester nem indul. A hat képviselő-testületi helyre 11 független jelölt közül választhat a szavazásra jogosult 1640 lakos.

A településvezetői tisztséget a független Bartal Achilles, Csonka József, Czánt Albert Elemér, Fürnstáhl Ignác, Hunyadi Balázs, Kaszala Tihamér és Korcsák Gábor szeretné elnyerni. A faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás. A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük környezetkárosító beruházást. A feltett kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal az indokkal tagadta meg, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű, eldöntése településrendezési szakértelmet igényel a válaszadóktól.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2020. augusztus végén visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a tervezett bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

Új vezetést választanak vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben is, miután a képviselő-testület 2020. augusztus 13-án feloszlott. A polgármesteri posztért Radics Attila indul, a Fidesz–KDNP színeiben. Négy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba: Hegedüsné Németh Ildikót, Márk Andrást, Németh Orsolyát és Németh Rozáliát. Valamennyien a Fidesz–KDNP jelöltjei. Vasárnap reggel hat és este hét óra között egy szavazókörben 775 ember adhatja le a voksát. A választás időpontját eredetileg 2020. november 8-ra tűzték ki, a koronavírus-járvány miatt november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején azonban nem lehetett időközi választást tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!