Orbán Viktor: Egyetlen körülmény sem sürgeti a svédek NATO-csatlakozását

2023. szeptember 25. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nehéz nemzeti konszenzust teremteni külpolitikai és geopolitikai kérdésekben Orbán Viktor szerint, mert a nyugati világban ideológiai alapra helyezték a külpolitikát. Arról beszélt Ungár Péter szavaira reagálva, hogy a pártok közötti egységet csak érdekalapon lehet létrehozni egy-egy kérdésben, nem elvi alapon.

Az európai értékek ma három dologról szólnak a miniszterelnök szerint: a háború támogatásáról, a genderről és a migrációról. „A migrációról azt gondolják, hogy a világ jobb lesz, ha az emberek a világ különböző sarkaiból szabadon mozoghatnak” – jegyezte meg. Ezzel mi nem értünk egyet Orbán szerint: gender helyett hagyományos családmodellben hiszünk, a migráció rossz, a háború helyett pedig békét akarunk.

Szamárságnak minősítette Orbán, hogy Oroszország elérhetné a magyar határt. Hogy tudná legyőzni a NATO-t, ha az ukránokkal sem bír? – kérdezte.

„Biztosak lehetnek, nincs olyan forgatókönyv, hogy Magyarországnak és Oroszországnak újra közös határa legyen”.

A NATO sokkal erősebb, mint hogy ez a forgatókönyv bekövetkezzen szerinte.

A svéd oktatófilm nem izgat senkit önmagában, nem érdekli a miniszterelnököt, hogy milyen filmet forgatnak Svédországban. Az azonban már érinti a kormányt, hogy mit tanítanak a svéd iskolákban Magyarországról a svéd gyerekeknek. Az már az állami politika hatáskörébe tartozik, nem a művészeti szabadságról szól.

Egyetlen körülményt sem lát a minisztetelnök, ami sürgetné a svédek NATO-csatlakozásának támogatását, semmi nem veszélyezteti Svédország biztonságát szerinte. Nem lehet szempont a Grippenek beszerzése sem, hiszen van más ajánlat is az asztalon. Ki kell követelni a tiszteletet Svédországtól szerinte.

Arról is beszélt, a magyar külpolitika semmit nem tesz fel egyetlen zsetonra, de vannak országok, amelyek folyamatosan támadják Magyarországot. Az amerikaiak tettek fel minden zsetont, amikor pénzt adtak az ellenzéknek, hogy megbuktassa a jelenlegi kormányt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!