Gyurcsány Ferenc: Rosszabbul élünk, mint egy éve, új kormány kell

2023. szeptember 25. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel igazolható egy háború? Elsősorban azzal, ha igazságos a célja, igazságosak az eszközei, és ha a végén eléri a kitűzött célt: a győzelmet” – kezdte felszólalását Gyurcsány Ferenc. Ha ezek alapján igazolható egy háború, akkor a magyar kormány háborúja a vele egyet nem értők és Európa ellen nem igazolható szerinte.

Ennek a háborúnak a célja nem a nemzet felemelése, gyarapítása, hanem a hatalmi rendszer megerősítését szolgálja. Az eszközei is tisztességtelenek a DK elnöke szerint, hiszen az emberek költségvetésen belüli közös pénzét használja, „magyarán ellopja”, valamint hazugságból és erőszakból ötvözött fegyvereket használ.

Megbecsülést hozott-e ez a háború Magyarországnak? – tette fel a kérdést Gyurcsány. Szerinte nem, hiszen olyanoktól távolított el bennünket szerinte, akikkel közös a történelmi sorsunk, és olyanokhoz vitt közelebb bennünket, akikhez a magyar emberek legfeljebb fenntartásokkal közelednének. Ma azok az országok is előttünk állnak a DK elnöke szerint, akik pár évtizede a hátunkat nézték, és irigykedtek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A magyar diákok teljesítménye romlik, a tanárok a megbecsültség hiányától szenvednek, a kutatóközpontok helyett pedig akkumulátor-összeszerelő műhelyeket telepít ide a kormány – sorolta a problémákat Gyurcsány, majd azzal folytatta: a magyar forint értéke rohamosan zuhan, a két évvel ezelőtti 100 forint alig ér ma 70-et. Az infláció éves átlaga több lesz, mint tavaly, a bérek nem követték az Orbán-inflációt. „Rosszabbul élünk, mint egy éve”.

Más politika és új kormány kell Gyurcsány szerint, haza kell hozni az európai pénzeket, amire Orbánék nem voltak képesek az elmúlt hónapokban. Akkugyárak helyett pedig az oktatásba, az egészségügybe kell többet fektetni.

Fizessenek a milliárdosok – jelentette ki a DK elnöke, és arról beszélt: a kormány ennek pont az ellenkezőjét teszi, a saját zsebüket tömi. „Olyan hazát kívánunk, amely ránk vigyáz, nem pedig a bűnöző kormányra. Az emberek államát kívánjuk a befolyásosok, hatalmasak kormánya helyett” – fogalmazott Gyurcsány. „Ehhez szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!