Gázmaszkban járkált otthon az esztergomi robbantó, és 38 méteres alagutat épített a házához

2023. szeptember 25. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

38 méter hosszú alagutat épített magának a házától kiindulva, és engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt a házában az esztergomi robbantó, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A rendőrségi szemléből kiderült, hogy a férfi olyan anyagot tárolt az otthonában, ami szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta, – nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította – majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett – közölte a főügyészség.

„A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte. Az elkövető szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult” – írták. A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt továbbra is nyomoz az ügyben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 20-án este egy zavart elméjű, fenyegetőző férfihoz vonultak ki a rendőrök és TEK-esek az esztergomi Tallér utcába. A TEK túsztárgyalója is próbálta meggyőzni a férfit, hogy adja fel magát, de nem járt sikerrel. Amikor behatoltak a házba, a férfi egy flexszel indult egy gázpalack felé, a rendőrség korábbi közlése szerint emiatt következhetett be a robbanás, a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye alapján viszont valószínű, hogy az illékony anyag okozta a detonációt. A robbanásban az elkövető és a kétgyerekes édesapa, Kónya Gábor Lajos, a TEK egyik munkatársa is meghalt, valamint több rendőr és tűzoltó is megsérült.

Három tűzoltó már pénteken elhagyhatta a kórházat. A helyszínelés jelenleg is tart, az RTL korábbi információi szerint az elkövető holttestét már kiszedték a romok alól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!