A kormány migránsozása miatt megnézték az utcán, mégis átment a DK-ból a Fideszbe

Legfontosabb

2023. szeptember 22. – 19:28

A kormány migránsozása miatt megnézték az utcán, mégis átment a DK-ból a Fideszbe
Forrás: Pannon Genetic / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy a csend a szegedi Fidesz új elnöke, Rádi Feríz körül, legalábbis párttársai részéről. A növénynemesítőről a napokban derült ki, hogy harcos ellenzékiként korábban a Demokratikus Koalícióban dolgozott, de a Momentum eseményeit is látogatta. A szegedi Fidesz nem nyilatkozik a kérdésben, bár pénteken a frakció tagjai belépési nyilatkozatukat is megkapták a DK-ba.

„2016-ban ismertem meg Ferízt, akkor még nagyon ellenzéki volt, radikálisan ellenzéki” – mesélte lapunknak egy neve elhallgatását kérő forrás Rádi Ferízről, a szegedi Fidesz új elnökéről. Rádi neve eddig teljesen ismeretlen volt a szegedi közéletben, ezért is volt meglepő, hogy Bartók Csaba lemondása után pár héttel ellenszavazat nélkül választotta meg a kormánypárt szegedi szervezete a 31 éves növénynemesítőt.

A szegedi Fidesz új elnöke évekkel ezelőtt a Demokratikus Koalíció környékén is tevékenykedett. „Való igaz, hogy évekkel ezelőtt Rádi Feríz is tagja volt a DK Agrárkabinetének, de régóta nem tudunk róla semmit. Mi akkoriban elkötelezett ellenzékiként ismertük” – írta lapunknak küldött levelében a párt, hozzátéve, hogy úgy tűnik, nem az igazi Rádi Ferízt ismerték. Rádi nagyjából öt éve aktív a Fideszben, de ellenzéki múltja a párton belül nem volt tisztázott.

Arról, hogy mennyire harcos ellenzéki volt, Mihálik Edvin, a város momentumos zöldtanácsnoka is megemlékezett egy Facebook-poszttal: „Kevés olyan embert ismertem, aki jobban utálta a Fidesz rendszerét, mint Rádi Feríz. Egyik első szegedi rendezvényünkön, amit a Bölcsészkaron szerveztünk 2016-ban,

arról beszélt, Magyarországon született egyiptomi származású állampolgárként a migrációs hisztéria után mennyire megnézték őt a Kárász utcán, és hogy mennyit ártott a magyar társadalomnak a kampány”

– jegyezte meg Mihálik, aki lapunknak azt is elmondta, hogy 2016 körül Rádi a Momentum több eseményét is látogatta.

A szegedi közgyűlés pénteki ülésén is előjött a Fidesz új elnökének ügye. Binszki József, a város DK-s várospolitikai alpolgármestere és Koromné Fenyvesi Rózsa DK-s önkormányzati képviselő a közgyűlés elején osztott ki a Demokratikus Koalícióba szóló belépési nyilatkozatokat a szegedi Fidesz-frakció tagjainak. Zavartan, mosolyogva fogadták, miközben az alpolgármester szintén mosolyogva fotózta őket, ahogy átveszik a papírokat.

A szegedi közgyűlés pénteken, előtérben a Fidesz-frakcióval, amelynek tagjai éppen elhagyták a termet egy szavazás alatt – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
A szegedi közgyűlés pénteken, előtérben a Fidesz-frakcióval, amelynek tagjai éppen elhagyták a termet egy szavazás alatt – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

A téma a közgyűlésen – amelyen egyébként a botrány ügyeiről ismert Szabó Bálinttól is megváltak – később is feljött. Mihálik Edvin tette fel a kérdést, hogy ha a kormánypárt az országgyűlési választások alatt egyfolytában hirdette, hogy Mihálik száz százalék Gyurcsány, akkor most

a szegedi Fidesz, ami egyhangúlag szavazta meg a volt DK-st elnökének, vajon hány százalékban Gyurcsány?

Haág Zalán, a Fidesz-KDNP helyi képviselője csak annyival reagált, hogy Mihálik mondja el, mennyit kapott a guruló dollárokból a kampány alatt.

Rádi Feríz növénygenetikus, az MTA köztestületének is a tagja. Több családi cégben is érdekelt, jelenleg a Pannon Genetic Kft. ügyvezető igazgatója, amely „magas minőségű vetőmagok és műtrágyák hazai és nemzetközi forgalmazásával foglalkozó” vállalat.

„Öntözés, megfontolt talajművelési technológiák, az innovatív biotechnológiai és precíziós nemesítési eljárások engedélyezése, kibontakoztatása” – válaszolta Rádi egy évvel ezelőtt a MezőHírnek arra vonatkozóan, hogy szerinte Magyarország és Európa hogyan őrizheti meg pozícióját a nemzetközi mezőgazdasági versenyben. Ez a kijelentése és növénynemesítő foglalkozása nehezen összeegyeztethető a kormánypárt politikájával, ugyanis a 2012-es Alaptörvény már célként tűzte ki a hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság GMO-mentességének biztosítását.

Egyik forrásunk szerint Rádi a kétezertízes évek közepén került szembe a kormány politikájával, amikor a családja több száz hektár földet veszíthetett el. Erről írt nemrégiben a szegedi önkormányzat hírportálja is, ők úgy tudják, hogy jelentős mennyiségű föld került ki a család tulajdonából a 2015-ben és 2016-ban megtartott állami földárveréseken, a cégük az alaptámogatásokon kívül nem nagyon jutott más támogatáshoz, nem volt sikeres a fejlesztési pályázatokon.

Majd a váltás a sikereket is meghozta, a korábban a vidékfejlesztési pályázatokon nem sok sikert elérő cég tavaly decemberben egymilliárd forint támogatást vitt haza.

Az önkormányzati lap információi szerint Rádi formai okok miatt továbbra is tagja lehet a DK-nak, ugyanis a távozását szóban jelentette be, írásban elmulasztotta azt rögzíteni, holott a Demokratikus Koalíció szabályzata ezt is előírja.

Rádi Feríz esete a Fidesz esztergomi frakcióülésén is feljött, akkor egy újságíró tette fel a kérdést Kocsis Máténak, hogy van-e út a DK-ból a Fideszbe.

„Minden bűnt meg lehet bánni”

– mondta Kocsis, aki szerint kétségkívül szokatlan a dolog, bár nem ismeri a döntés hátterét.

Az új vezető ellenzéki múltját a szegedi Fidesz-frakció nem kívánta kommentálni. Mihálffy Béla Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőt telefonon is kerestük, de nem akart semmit hozzátenni az ügyhöz. Rádi Feríz szintén telefonon azt mondta, hogy szívesen nyilatkozna a témában, de lebetegedett, ezért nem tud.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!