Megszüntette a HelloPay elleni eljárást a versenyhivatal

2023. szeptember 22. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot a HelloPay fizetőterminálok üzemeltetőjével szemben, mert a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés nem volt egyértelműen bizonyítható – derül ki a GVH közleményéből.

A GVH 2019 végén egyszer már elmarasztalta a szolgáltatót azért, mert alapbeállításként 10 százalékos borravaló- és adománymértéket alkalmazott a terminálokon. A hatóság az eljárás eredményeként 20 millió forintos bírságot szabott ki a cégre, valamint eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától.

2021 végén aztán a GVH megvizsgálta, hogy a vállalkozás módosított-e a korábbi rossz gyakorlaton. Ekkor arra jutottak, hogy bár módosított a cég a korábbi rendszerén, továbbra is a fogyasztók döntési folyamatát megzavarva sugalltak egy „elvárt” 10 százalékos mértéket. A GVH Versenytanácsa ekkor 6 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

2022 novemberében újabb eljárást indítottak, mivel azt gyanították, hogy a korábbi versenyhatósági bírságok ellenére megint tisztességtelen nyomást gyakorolhatnak a fogyasztókra az elvártnak gondolt borravaló mértékéről.

A GVH végül arra jutott, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható.

„Mivel a terminálon már nincs előre bejelölt, alapértelmezetten beállított borravaló mérték, a fogyasztó sugalmazott opció nélkül eldöntheti a terminál használata során egyetlen lépésben, hogy 0% és 20% között mekkora mértékű borravalót ad” – írja a GVH.

A versenytanács szerint pusztán a borravalóadásra vonatkozó kérdéssel és választási lehetőséggel nem alapozható meg az eljárás megindításakor feltételezett nyomásgyakorlás.

A GVH vizsgálatainak hatására egyébként a HelloPay módosította is a borravaló-választási gyakorlatát, aminek meg is lett a hatása: a korábban alkalmazott 10 százalékos alapbeállításon ugyanis a fizetők többsége nem módosított, hanem egyszerűen kifizette a 10 százalékos mértéket. A jelenleg is alkalmazott gyakorlatnál viszont sokan nem fizetnek borravalót, a választott mértékek pedig szóródnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!