Most hatmillió forintra bírságolta a GVH a HelloPayt a 10 százalékos borravaló miatt

2021. november 8. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenőrizte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy felhagyott-e a jogsértéssel a fesztiválokon, vásárokon, vendéglátóhelyeken elérhető HelloPay, miután 2019-ben 20 millió forintra büntették az üzemeltetőket azért, mert alapbeállításként szerepelt a fizetéseknél a 10 százalékos borravaló, amennyiben azt a felhasználó nem módosította. Azt találták, hogy a vállalat ugyan módosított a fizetési rendszeren, mert már rákérdez a rendszer arra, hogy a vevő kíván-e borravalót adni, ugyanakkor aki szeretne ilyet, változatlanul a 10 százalékos alapbeállítással találkozik.

Ez a GVH közleménye szerint egyértelműen ellentétes a hatóság határozatában foglaltakkal, mivel a rendszer a fogyasztók jelentős része felé továbbra is a döntési folyamatukat megzavarva, jogsértően sugall egy elvárt 10 százalékos mértéket. A GVH Versenytanácsa végül 6 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra, amiért a hatósági tilalom ellenére is folytatta a tisztességtelen gyakorlatot.

A FestiPayt is ellenőrizték: itt korábban a szintén 10 százalékos borravalót meg kellett erősítenie a vásárlóknak. A FestiPlay korábban önként vállalta, hogy a jövőben nem sugall semmiféle elvárást vagy mértéket. Az ellenőrzés során úgy találták, hogy a vállalások nagyrészt teljesültek, ám kisebb hiányosságokat találtak, ezért 700 ezer forintos bírságot szabtak ki a cégre.

A versenyhatóság a bírságok kiszabása során figyelembe vette a Covid-19 járvány ágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatását is, áll a közleményben. „A készpénzmentes fizetési rendszerek a gazdaság kifehérítésében fontos szerepet töltenek be. Ugyanakkor használatuk során lényeges, hogy a magyar emberek érdekei ne sérüljenek, döntéseiket ne torzítsa semmi. A vállalkozásoknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a jogsértő magatartástól való eltiltás a hatósági intézkedések leglényegesebb eleme, a mulasztások ezen a téren jelentős fogyasztói érdeksérelmet okozhatnak” – idézte a közlemény Rigó Csaba Balázst, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!