Pankotai Lili, Zsiga Melinda és Liebermann Márta is SZABAD-díjat kapott

2023. szeptember 21. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat azoknak, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak – közölte a TASZ. A zsűri díját idén Liebermann Márta, HIV aktivista, a Retropajzs Egyesület alapítója kapta, Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok közönségdíjat kapott, a fiatalok számára meghirdetett SZABAD-díj nyertese pedig az oktatási tiltakozások egyik kulcsszereplője, Pankotai Lili lett.

„A SZABAD-díj alapításakor célunk volt, hogy a változásért dolgozó hétköznapi hősök történeteit kiemeljük a nyilvánosságban” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ stratégiai igazgatója a szerda esti, a 6szín Teátrumban megtartott díjátadón. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük választották ki azt a nyolc embert, akik a gálán történeteikkel is bemutatkoztak.

A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, újságíró, Molnár Áron színművész, Nyáry Luca író, a WMN szerzője és Kapronczay Stefánia ítélte oda.

Pankotai Lili az elmúlt egy évben többször is felszólalt a tanártüntetéseken, először tavaly, az október 23-ai tüntetésen több tízezer ember előtt mondott beszédet, és ugyan sokan bírálták trágár kifejezései miatt, a Telexnek adott interjújában azt mondta, nem bánta meg, hogy elmondta, amit mondott, mert úgy érzi, ő csak felvállalta a véleményét. Bár a családja, barátai nehezen viselik az őt ért támadásokat, azt mondja, ő állja a sarat. Vele készült interjúnkat itt olvashatja el újra.

Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-boxoló, aki sokáig inkább jemeninek hazudta magát, hogy ne kelljen a cigányokkal kapcsolatos előítéletekkel harcolnia. A Telex és az Egyenlítő Alapítvány közös sorozatában korábban arról írt véleménycikket, milyen esélyei vannak az álláspiacon egy állami gondozott, roma nőnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!