A bíróság szerint sem történt bűncselekmény Orbán Viktor pisai kiruccanása ügyében

2023. szeptember 21. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Budai Központi Kerületi Bíróság is megállapította, hogy nem történt bűncselekmény Orbán Viktor pisai kitérője kapcsán – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Hadházy Ákos idén márciusban azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt, mert egy hivatalos egyiptomi tárgyalásról visszatérő honvédségi Airbus A319 gép március elsején 1000 kilométeres kitérőt tett, és azért szállt le Pisában, mert Orbán Viktor és felesége Firenzében és Velencében egy magánjellegű programon vettek részt. Hadházy szerint ez a magánprogram alsó hangon 3-4 millió forint adófizetői pénzbe került. Az ügyészség először elutasította a feljelentést, később a bíróság utasítására mégis lefolytatta a nyomozást.

Az ügyészség végül július végén megszüntette a nyomozást, arra hivatkozva, hogy a Magyar Honvédségnek nem kell figyelembe vennie a költségeket az utak szervezése során, így felelősségre sem vonható, hivatali visszaélés tehát sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg.

A képviselő panaszt nyújtott be a bíróságnál az ügyészségi határozat miatt. Ezt a Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 18-án elutasította.

A bíróság indoklása szerint a nyomozó ügyészség az eljárásjogi törvény rendelkezéseinek megfelelően folytatta le a nyomozást,

a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján pedig a miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben a rendes gazdálkodás követelményét sértő vagyonkezelői kötelezettségszegésre utaló adat nem merült fel.

Ezért a bíróság szerint sem állapítható meg a hűtlen kezelés bűntettének a gyanúja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!