Pletykát nem kommentálunk, másra koncentrálunk – az ellenzék vergődéséről szóló cikkről kérdeztük a pártokat

2023. szeptember 20. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Direkt36 hétfői cikke hosszasan tárta fel azokat a részleteket, amik miatt az ellenzéki pártok továbbra sem képesek fogást találni a Fideszen. A cikkben többször előkerülő DK-t és Momentumot, illetve Karácsony Gergelyt is megkerestük: mit gondolnak például Baranyi Krisztina azon állításáról, hogy a pártok csak a pozíciókért tárgyalnak. Érdemi választ nem kaptunk. A DK nem akart „pletykákat” kommentálni, a Momentum a szavazatok maximalizálására koncentrál, Karácsony Gergelytől nem érkezett válasz.

„Az ellenzék szlogenje lehetne, hogy párbeszéd a mandátumokért. A pártvezetők nem tárgyalnak másról egymással, mint a pozíciókról. Nem a víziókról vagy a programról beszélnek, hanem felügyelőbizottsági meg külső bizottsági helyekről”

– fogalmazott a cikkben Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Ezzel arra utalt, hogy egy-két látványosabb akción kívül az ellenzéki pártok inkább egymással voltak elfoglalva a választás óta.

A Direkt36 cikke szerint például több másik párt is úgy könyvelte el, hogy az LMP a DK lekötelezettje lett, és túl közel kerülhetnek egymáshoz. A Demokratikus Koalíciónak küldött kérdéseinkben érdeklődtünk arról, hogy jelenleg milyen együttműködés van a DK és az LMP között. Kérdeztük a DK-t arról is, hogy milyen módon csábítottak át más pártokból képviselőket, illetve kiket terveznek még. Arra is is kíváncsiak voltunk, hogy fedi-e a valóságot az a cikkben szereplő állítás, miszerint Gyurcsány Ferenc személyesen Karácsony Gergelyt teszi felelőssé azért, hogy nem szervezte meg az ellenzéket, miután elnyerte a főpolgármesteri széket.

A párt válasza egyezik a Direkt36-nak korábban elküldöttel, azaz

„a Demokratikus Koalíció továbbra sem kommentál pletykákat”.

Bővebb, de szintén nem konkrét válaszokat kaptunk a Momentumtól is. A párttól azt kérdeztük, milyen együttműködés van a Momentum és a Párbeszéd között a 2024-es EP-választásokra, illetve mit tesznek azért, hogy a DK ne csábítson át magához még több momentumos képviselőt. Válaszukban leírták, hogy a magyar gazdaság válságát bemutató kampányukkal foglalkoznak, továbbá felsorolták az EP-listájuk első két jelöltjét, és az eddig bejelentett polgármesterjelöltjeiket.

Válaszukban kitértek arra, hogy feladatuk a szavazatuk maximalizálása, emellett közölték: nem titok, hogy vannak egyeztetések az ellenzék pártjai között, de ezekről majd akkor tájékoztatnak, ha végleges megállapodás születik. A távozókról pedig azt írták, hogy

„mi a Momentumban nem a távozókra, hanem az érkezőkre koncentrálunk, például az előző héten csatlakozott a Momentum miskolci frakciójához Erdei Sándor Zsolt”.

Arra a kérdésre a két párt közül egyik sem válaszolt, hogy mi a véleményük Baranyi Krisztina azon állításáról, hogy az ellenzéki pártok közötti egyeztetések jelenleg kizárólag a pozíciók megszerzése körül forognak.

Kerestük Karácsony Gergelyt is, hogy mi a véleménye többek közt arról, hogy Gyurcsány Ferenc személyesen is felelőssé teszi azért, hogy nem szervezte meg az ellenzéket, miután megnyerte a főpolgármester-választást, illetve kérdeztük Baranyi kijelentéséről is. A főpolgármestertől a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A korábban nem ismert információkban gazdag cikket az ellenzék vergődéséről itt olvashatják, a tíz legérdekesebb részletet pedig itt gyűjtötték össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!