A 2024-es EP-választáson már nem Cseh Katalin, hanem Donáth Anna lesz a Momentum listavezetője

2023. április 2. – 14:34

A 2024-es EP-választáson már nem Cseh Katalin, hanem Donáth Anna lesz a Momentum listavezetője
Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Donáth Anna lesz a Momentum listavezetője a 2024-es európai parlamenti választáson, jelentette be vasárnapi közleményében a párt. Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikusnak számító Donáthot a párt másik EP-képviselője, Cseh Katalin követi a listán. A 2019-es EP-választáson még Cseh volt a párt listavezetője.

Donáth Anna korábban már volt a párt elnöke is, miután az ellenzéki előválasztási eredmények láttán Fekete-Győr lemondott. 2022-ben azonban közölte, nem indul el a posztért, mert gyereket vár, de már akkor lehetett tudni, hogy visszatér a politikába. Februárban ez is meg is történt, a Momentum külön plakátkampányt húzott fel a visszatérésére.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta a döntésről, hogy a Momentum a legnépszerűbb politikusokkal vág neki a jövő évi EP-választásoknak. Szerinte Donáth Anna képviselősége alatt 800 millió eurónyi plusztámogatást harcolt ki a civileknek, és ugyancsak neki köszönhető, hogy a kezdeményezésére felállt az európai szintű Pegasus-vizsgálóbizottság. Cseh Katalin érdemének tartja, hogy Európai Parlament kimondta, uniós célnak kell lennie, hogy a városok közvetlenül is juthassanak uniós forrásokhoz.

A Momentum szerint a jövő évi EP-választás tétje, hogy az ellenzék milyen formában, mely párt vagy pártok vezetésével fordul rá a 2026-os országgyűlési választásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!