Kabinház miatt vezettek volna be építési tilalmat Pécsen, a Fidesz baloldali oligarchák csatájáról beszél

2023. szeptember 19. – 16:39

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Felzúdultak Pécs egyik természetközeli városrészének lakói, miután a megkérdezésük nélkül vezetett volna be építési tilalmat az önkormányzat. A városvezetés szerint nincs más lehetőségük beavatkozni, a felháborodást látva azonban mégis módosítottak az eredeti terven. Az építési tilalom valódi célja egy kabinházas szálláshely megakadályozása lehetett, a cég kártérítési pert indíthat.

Egy lakossági petíció után építési tilalmat vezetett volna be a pécsi közgyűlés Gyükés városrészben. A családi házas, természetközeli övezetben szálláshelyfejlesztést tervezett egy cég, ami a petíció aláírói szerint forgalom- és környezetterheléssel járna, de az ivóvízellátásban is problémákat okozhatott volna. Ez utóbbi állítást egyébként a városi cégek is megerősítették.

Az előterjesztés a teljes városrészben komoly felzúdulást keltett, sokan ugyanis most kezdenének a környéken építkezni, és őket is ellehetetlenítette volna a módosítás. Sajgó György, a terület momentumos képviselője is csak múlt pénteken értesült a tervről. „Alapvetően egyetértek azzal, hogy ne terheljük tovább a Mecsek-oldalt, de teljesen érthetetlen, hogy miért így kell megakadályozni egy ilyen projektet. Sokan terveznek ide kisebb-nagyobb családi házat, ezért vásároltak itt telket” – mondta a Telexnek Sajgó, aki az elmúlt napokban folyamatosan egyeztetett a környék lakóival. Arról is beszélt, hogy vannak, akik eladták a lakásukat, hogy itt építkezzenek, az eredeti javaslattal az ő terveiknek is lőttek volna.

Sajgó szerint valójában egy tehetős család indította el a petíciót, és az aláírók között gyerekek is vannak.

„Luxuskörülmények, medencék, valójában ezzel van a baj és a korlátlan locsolással”

– fogalmazott, és megerősítette, hogy a napirendi pont elhalasztását, a helyzet korrekt kezelését fogja kezdeményezni.

Erre azonban nem volt szükség, ugyanis a keddi közgyűlésre egy utolsó pillanatban módosított előterjesztést vitt be a városvezetés. Ennek értelmében nem 220, hanem 35 telekre vonatkozik az építési tilalom, ráadásul a vízhálózat kapacitásbővítése után ezt is feloldhatják, várhatóan egy éven belül.

A Telex még hétfőn küldött kérdéseket a pécsi városvezetésnek, azonban csak egy közleményt kaptunk. Ebben arra is hivatkoznak, „csak ez az egy eszköze maradt az önkormányzatnak az építések szabályozására azt követően, hogy az építési hatósági engedélyek kiadásának jogkörét a kormány elvonta a városi önkormányzatoktól.”

A keddi közgyűlésen többen megjelentek Gyükés városrészből, a kérésükre a napirendi sorrenden is módosítottak. Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester azt mondta a kérdéseikre, hogy egyedi esetekben további engedmények lehetnek, az önkormányzat pedig minden érintettel felveszi a kapcsolatot a közeljövőben.

A Mecsek Cabins Kft.-ben a város gazdaságfejlesztési osztályának vezetője, Varga Péter is tulajdonos. A cég képviseletében azonban nem ő, hanem Szűrszabó László ügyvezető-tulajdonos nyilatkozott a Telexnek. Azt mondta, hogy ők egy fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő, kis léptékű beruházást terveztek, az engedélyeik is megvannak már hozzá. A telket beruházási céllal vették, ezt semmi nem tiltotta.

A szálláshely két egységből, és egy 70 négyzetméteres, könnyűszerkezetes házból állt volna, ami egyszerre legfeljebb négy embernek nyújtana természetközeli, nyugodt pihenést.

„Mi nem egy gigantikus szállodafejlesztésben gondolkodtunk, számunkra a fenntarthatóság nagyon fontos, ez a koncepció része is. Zebegényben hasonló házakat üzemeltetek”

– mondta a budapesti vállalkozó, hozzátéve: sajnálja, hogy semmilyen nyitottságot nem tapasztalt az előterjesztésben hivatkozott problémák megoldására. „Most már az is látható, hogy kifejezetten ellenünk született a döntés, így valószínűleg kártérítési pert indítunk.”

A 2024-es önkormányzati választás kampánya lényegében már hetekkel ezelőtt megkezdődött Pécsen, így nem meglepő módon a városházi ellenzék erre a témára is ráugrott. Kővári János, a Fidesz tavalyi országgyűlési képviselőjelöltje egyenesen azt írta, hogy

„két baloldali oligarcha kedvéért 240 ingatlantulajdonost akartak megkárosítani”.

A sorozatos konfliktusok után a DK-ból kilépő egykori alpolgármester, Bognár Szilvia pedig a közgyűlésen megjelent, és a határozatot megtapsoló civileket arra biztatta, hogy „ne elégedjenek meg azzal, hogy a családi házas sztorijuk rendben lehet”. Továbbá visszásnak tartaná, hogy miután a lakosok a saját maguk érdekéért kiálltak és megegyeztek a városvezetéssel a többi beruházó érdeke már nem számítana nekik.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!