Védője szerint ártatlan a Viking Sigyn kapitánya, a balesetért a Hableány kapitánya a felelős

2023. szeptember 18. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Hableány sétahajóval 2019 májusában ütköző Viking Sigyn hajó kapitányának védője mondott perbeszédet az ügy hétfői tárgyalásán. Tóth M. Gábor, Jurij C. ügyvédje bizonyítottság, illetve bűncselekmény hiányában védence felmentését kérte a bíróságtól – írja a Magyar Nemzet.

Perbeszédében a tudósítás szerint többször is arra utalt, hogy a halálos szerencsétlenségért a Hableány kapitánya a felelős. Az ügyvéd szerint a balesetben elhunyt Lombos László nem tartotta be a hajózási szabályokat, de azt is felrótta a kapitánynak, hogy a Hableánynak nem szabadott volna ott hajóznia, ahol jártak, és nem adott elsőbbséget a Viking Sigynnek.

Jurij C. négy év után váratlanul vallomást tett pár hete. A Viking Sigyn kapitánya állítja, hogy nem látta a Hableányt, és azt hitte, egy uszadékfának mentek neki. Amikor megtudta, hogy elsüllyesztettek egy kishajót, sokkot kapott, és vallomása szerint ő maga kérte a leváltását, a parancsnokságot a másodtiszt vette át.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja, Jurij C. Magyarországon van bűnügyi felügyelet alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!