A gazdaszövetség fideszes elnöke tüntetést szervezett az ukrán gabona miatt Záhony közelébe

2023. szeptember 17. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhely közelében vasárnap, írja az MTI. A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

Jakab István, aki a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – jelentette Jakab, és hozzátette, hogy a gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést.

„Hatalmas hibát vétettek azzal, hogy megengedik (...), hogy vámmentesen, nyitott határokon keresztül jöjjön be az ellenőrizetlen módon előállított ukrán áru Magyarországra, illetve az unió tagállamaiba” – fogalmazott az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő érdekképviseleti vezető, aki egyébként fideszes politikus. Úgy gondolja, ha lezárul a háború, és ezt az állapotot fenntartják, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül az európai agrárium.

Stratégiailag kell végiggondolni minden egyes tagállamnak, hogyan védi saját piacait, a magyarországi gazdaképviseleteknek pedig ennek érdekében össze kell fogniuk – hangoztatta Jakab, aki azt is mondta, hogy húsz, az unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat.

Beszédében kitért arra, hogy az EU álláspontja szerint az európai, köztük a magyar gazdáknak is hozzá kell járulniuk az ukrán háborúhoz. „Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem a mi háborúnk, és nekünk egyetlen kérésünk van, a mi bőrünkre ezt ne vívják meg, fejezzék be minél hamarabb!”

A Magosz elnöke arra kérte a gazdákat, ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átmenő gabonával kapcsolatban, azonnal jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak. Győrffy Balázs NAK-elnök azt hangsúlyozta, a „sarkunkra kell állni”, meg kell szólítani minden gazdát, el kell mondani nekik, hogy azok, akik elvileg őket képviselik, mit tettek a termelőkkel. „Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembemenve, mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket” – jelentette ki az agrárkamara vezetője.

Az eseményen megjelent Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke is. Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra. A tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik. A gabonavita hátteréről és előzményeiről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!