Hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

2023. szeptember 15. – 05:37

Hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból
Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben részt vevő mentőcsapat, az őket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor, a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez, írja az MTI.

A dandártábornok elmondta: a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére. Lőrincz Gábor hozzátette: „a Magyar Honvédség mindig segít”.

Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, a nemzetközi mentőakció vezetője elmondta, hogy az egyesületük fennállásának hatvan éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt. Önkénteseik szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatást nem kaptak.

Elmondta azt is, hogy tizenkét nappal korábban reggeli közben kapta a riasztást. Úgy fogalmazott, hogy szürreális volt a helyzet:

„Tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belső vérzésben szenved, és azonnal küldjünk orvost a helyszínre.”

Óriási szervezőmunka után az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél, és elkezdték az ellátását, tette hozzá a mentőszolgálat elnöke. A magyar csapat érkezése után három napon át még komoly mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdtek különböző országokból, végül összesen kétszázan segítettek.

Kedden hozták a felszínre Mark Dickey amerikai barlangkutatót az egyik legmélyebb törökországi barlangból. A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is részt vett. Zádor Zsófia volt az orvos, aki napokig életben tartotta az 1040 méter mélyen bélrendszeri vérzéssel rosszul lett kutatót. A magyar orvos ezzel kapcsolatban azt mondta a Telexnek, hogy tulajdonképpen úgy dolgozott, mintha egy harctéren lett volna. Zádor egyébként előre felkészült arra, hogy napokig a mélységben kell maradnia.

„A kommunikáció hiánya miatt a felém érkező csapatok sem tudták biztosan, hogy mi van a mélyben nálam. Én tartottam Dickey-t életben napokig, de nehézséget jelentett, hogy nem tudtam, mikor következhet be fordulat az állapotában”

– mondta Zádor Zsófia. A mentőszolgálat csütörtök délután mutatott be több fotót és videót is arról, hogyan dolgoztak a barlang mélyén. A videókat korábban még nem mutatták meg a sajtónak és a nyilvánosságnak, mi ezeket összefűztük és feliratoztuk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!