A főváros szerint titokban továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy méreglerakatot telepítsen Soroksárra

2023. szeptember 15. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint Soroksáron és Gyálon több földrészletet beruházási célterületté nyilvánítottak, a fővárosi önkormányzat szerint ez az a terület lehet, amelyre korábban kínai vegyianyag-lerakat telepítését tervezhették Rogán Antalhoz köthető üzleti körök. Később erre a területre jelentette be a főváros egy véderdő telepítését.

„Már megint át akarják verni a budapestieket. Hiába a hárító mondatok, a jelek arra utalnak, titokban továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy kínai méreglerakatot telepítsen Budapestre, Soroksárra. Úgy van, ahogy a miniszterelnök mondta egyszer: ne azt figyeljék, amit mondanak, hanem azt, amit tesznek. A kormányról budapesti ügyekben is sokadszorra derül ki: mást mond, és mást tesz. Mi viszont mondjuk is, tesszük is: meg fogjuk akadályozni, hogy az egészségre és a környezetre is súlyosan veszélyes kínai vegyianyag-lerakat létesüljön Budapesten” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Telexhez eljuttatott közleményében.

Először a Direkt 36 írt arról, hogy Kína Magyarországon hozna létre vegyianyag-lerakatot a vasúton ideszállított termékeinek, majd ebből az elosztóközpontból látnák el alapanyagokkal a kontinens akkumulátorgyárait.

„A tegnapi közlönyben jelent meg a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek listáját tartalmazó rendelet módosítása, ami hatalmasra növelte a ”logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztés Budapest XXIII. kerületében és Gyálon„ elnevezésű projekt területét. Akkora területet hasítanak ki, mint az V. és a VI. kerület együttvéve! Brutális méretűre nő az a ”nemzetgazdaságilag kiemelt„ beruházási célterület, ahova a nyár eleji hírek szerint a kínai méreglerakatot szánják. Önmagában is botrány, hogy lakóövezetek tőszomszédságában lévő, természeti védelemre érdemes területeket is bevontak a tervükbe” – írta Karácsony.

A főpolgármester szerint erre a területre biztosan nem internetes áruházak raktárait telepítik, mert az nem igényel ekkora telkeket.

„Nyilván csak véletlen egybeesés, hogy mindeközben titokban Magyarországon fogadták a kínai Hszincsiang kormányzóját. A magyar kormány nem adott hírt a látogatásról, de a kínai híradások beszédesek: ”a delegációt kísérő cégek együttműködési megállapodást írtak alá a Kína-Európa Kereskedelmi és Logisztikai Parkkal„. És ha ehhez hozzávesszük, hogy Soroksár fideszes polgármestere még mindig nem írta a méreglerakat helyett erdőtelepítésről szóló közös tervezési szerződést, akkor, azt hiszem, helyben is vagyunk” – írta a főpolgármester, aki szerint az a veszély áll fenn, hogy kormányzati támogatással hatalmas mennyiségben olyan vegyi anyagokat tárolnának Soroksáron, amelyek a környezetbe, természetbe kikerülve károsíthatják az élővilágot, de az emberi egészségre is veszélyesek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!