A fideszesek is elfogadták, hogy véderdővel akadályozzák a vegyi anyagok elosztóközpontjának építését Soroksáron

2023. június 28. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú, kétórásra nyúlt vita után a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta Karácsony Gergelyék javaslatát, ami a Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztóközpont építését véderdő telepítésével akadályozná meg. Soroksár polgármestere megígérte, hogy nem fog ilyen beruházás megvalósulni, de a kormánypárti képviselőkkel együtt levette volna a javaslatot a napirendről. A Fidesz politikusai végül azért szavazták meg az előterjesztést, mert nem szeretnék, hogy a főváros vezetése „politikai ügyet kreáljon” az ügyből.

A főpolgármester által kedden bejelentett véderdő ötletét a Fővárosi Közgyűlés elsők között tárgyalta.

Ennek lényege, hogy a beruházásra szánt soroksári területen véderdőt alakítanak ki. A döntés értelmében egy hosszas folyamatot indítottak el, aminek értelmében mezőgazdasági területből erdőterületté nyilvánítanák az érintett területet.

Karácsony Gergely azután állt elő a soroksári véderdő ötletével, hogy kedden a Telexen megjelent a Direkt36 tényfeltáró cikke arról, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná az Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy az itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. Az egyik lehetséges helyszín Soroksár lenne, ahol a vasúti vágányok mindössze pár tíz méterre futnak a kertváros lakóépületeitől.

Bese Ferenc Soroksár polgármestere többször is elmondta, hogy semmiképp nem támogatja, hogy vegyianyag-elosztóközpont épüljön Soroksárra. Szerinte azonban a nyilvánosságra került anyagok nem feltétlenül megbízhatóak, tudomása szerint pedig nincs napirenden ilyen elosztó építése. Bese szerint mivel egyelőre nem biztos és megerősített a hír, azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről a javaslatot – ezt a többség nem támogatta.

A kerület polgármestere szerint az előterjesztés nem előkészített, „ezer sebből vérzik”.

Arról beszélt, hogy sajtóhírre alapozva nem lehet egy ilyen döntést meghozni, amiben elveszik Soroksártól az egyetlen zöld ipari beruházásra alkalmas területét. A javaslatot végül ő is megszavazta, de azt kérte, hogy hat hónap múlva térjenek vissza a kérdésre. Ezt azért kérte, mert nem szeretné, hogy ez megakadályozza Soroksár fejlődését, „ha kiderül az egészről, hogy ez egy hírlapi kacsa volt”.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője annyit tett hozzá, hogy a soroksáriak felelős vezetőt választottak, ezt a döntést pedig meg kell hagyni nekik, szerinte „nem kell kapkodni”. A vita során arról is beszélt, hogy látszik: az egész javaslatnak csak politikai célja van, „ez egy erőltetett, izzadságszagú, kreált politikai termék” – mondta. Szerinte Karácsony csak a kampánytámogatási ügyeiről szeretné ezzel elterelni a figyelmet.

Karácsony szerint a lényegben egyetértenek a soroksári polgármesterrel, a mostani javaslatban pedig csak egy folyamat elindításáról döntenek, és nem valaminek a lezárásáról. Azt mondta, ha erre az eszközre nem lesz szükség, akkor a polgármesterrel átbeszélik majd a továbbiakat. Kiemelte, hogy ez egy hat hónapos folyamat, amennyiben „nem lesz veszély”, akkor nem fogják használni ezt az eszközt. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is a bizonytalanságról beszélt, szerinte ha a fideszes képviselők tudnak valamit, azzal elő kellene állniuk.

A témához több kerületi polgármester is hozzászólt. V. Naszályi Márta (I. kerület) szerint az előterjesztés arról szól, hogy elindítanak egy tervezési folyamatot, aminek a végén Soroksár szándékát segítik majd, hogy ne épülhessen ilyen elosztóközpont a kerületben. Borbély Lénárd (Csepel) arról beszélt, hogy a választás közelsége miatt most a „politika mindent áthat”, ezért szakembereket is meghallgatna, mielőtt döntést hoznak a kérdésről. Kovács Péter (XVI. kerület) polgármestere szerint „úgy akarják átkísérni az öreg bácsit az úton, hogy az nem szeretné”. Kovács azt mondta, hogy a főváros visszaél a hatalmával, a soroksári polgármester pedig felnőtt ember, és nem kért segítséget.

A főpolgármester kedd délután elmondta, hogy semmilyen tájékoztatást nem kapott a kormánytól a kínai beruházás tervéről, amely teljesen ellentétes a főváros elképzeléseivel. „Nem kell Budapestnek az, hogy a kínai méreglerakatok helyszíne legyen” – jelentette ki Karácsony. A most elfogadott javaslatban az is szerepel, hogy az önkormányzat az összes létező jogi eszközt megragadja a beruházás megvalósítása ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!