A versenyhivatal szerint sem ér semmit a macskajaj elleni csodaszer, de egy figyelmeztetéssel megúszták a forgalmazói

2023. szeptember 15. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Regenera revitalizáló és másnaposság elleni ital gyártója és forgalmazója, az SSHS Group Kft. és a Regenera Hungary Kft. alaptalanul állították a termék másnaposság elleni hatását, ezzel megtévesztették a fogyasztókat – írja az MTI.

A GVH megfelelési program bevezetésére kötelezte a cégeket, valamint megtiltotta a jogsértő kommunikáció további folytatását.

A versenyhivatal februárban indított vizsgálatot az üdítőital forgalmazóival szemben, mert reklámjaik vélhetően megtévesztették a fogyasztókat. A reklámokban azt ígérték, hogy termékeik enyhítik a másnaposság tüneteit. A GVH vizsgálata megállapította:

a másnaposság elleni (annak utólagos enyhítésére vagy annak megelőzésére vonatkozó), az alkoholfogyasztást követő napi egészségi állapotot, közérzetet javító hatás nem volt igazolható, emiatt a másnaposság elleni hatásra utaló valamennyi üzenet jogsértőnek minősült.

A cégek állításai az élelmiszerekre irányadó ágazati szabályoknak sem feleltek meg.

A GVH versenytanácsa a döntésnél figyelembe vette, hogy a vállalkozások első alkalommal követtek el jogsértést és az eljárás során végig együttműködőek voltak, ezért a bírság kiszabása helyett figyelmeztetést adott. Emellett a nemzeti versenyhatóság kötelezte a cégeket, hogy alakítsák ki a versenyjogi előírásoknak való megfelelési programjukat és a jogsértés megelőzését biztosító saját belső eljárásrendjüket.

A Regenerát tavaly decemberben mi is kipróbáltuk. Az emberkísérlet során több, macskajaj-elleni csodaszert próbáltunk ki, és arra jutottunk, hogy könnyebb rosszul lenni a másnaposság elleni szerektől, mint magától a másnaptól.

Nagy tanulság volt a Regenerával, hogy félrészegen felébredve borzalmasan rossz ötlet ehhez hasonló cukros italokat lehúzni, mert könnyen felfordul az ember gyomra. Aznaposan, két ital között fogyasztva viszont még jól is tudott esni” – írtuk a cikkben.

Dr. Varga Csaba, a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinikájának igazgatója magyarázta el cikkünkben, hogy mivel az alkohol által kiváltott tünetegyüttes komplex, ezt kezelni is csak nagyon komplex szerekkel lehetne. „Erre voltak már korábban is kísérletek, és ahogy hallom, az interneten most is terjednek ilyenek. De egy készítmény hatásossága nyilvánvalóan számos tényezőn múlik” – mondta Varga arról, miért lenne nehéz olyan szert kifejleszteni, ami bárkinek, bármikor, bármilyen másnapot elmulaszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!