Elmondták a mentők, hogyan mentették meg az amerikai kutató életét a török barlangban

2023. szeptember 15. – 20:40

Elmondták a mentők, hogyan mentették meg az amerikai kutató életét a török barlangban
Zádor Zsófia, a szolgálat orvosa a Magyar Barlangi Mentőszolgálat sikeres törökországi mentéséről tartott sajtótájékoztatón a Pál-völgyi barlang fogadóépületénél 2023. szeptember 15-én. A nemzetközi mentőakcióban részt vevő Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került – Fotó: Hegedüs Róbert/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Improvizált kis intenzív osztály kialakításával, kevés eszközzel és műszerrel mentették meg a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai Mark Dickey neves amerikai barlangász életét Törökországban.

Péntek hajnalban hazaért a Magyar Barlangi Mentőszolgálat csapata, amelyik sajtótájékoztatót tartott délután Budapesten, a Pál-völgyi barlangnál. Mark Dickey és felesége, Jessica tavaly csatlakozott a törökországi Torosz-hegység középső részén elhelyezkedő 1276 méteres Morca-barlangot kutató expedíciókhoz. Az idei expedíció céljai közt szerepelt a barlang legmélyebb részében az elmúlt években talált új járatok alapos bejárása, eddig még ki nem mászott kürtők kimászása, ezek térképezése, dokumentálása, valamint a barlang mély zónájának egyes falfelületeit borító ismeretlen eredetű baktériumokból és gombákból minták begyűjtése.

Nagy Dénes Ákos, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosszakmai vezetője azt mondta, a többnemzetiségű barlangkutató expedíció tagjai már napok óta lent tartózkodtak a Morca-barlangban, amikor szeptember 1-jén egyiküknek, Mark Dickey-nek görcsös hasi fájdalma és vérhányása jelentkezett, így visszavonult pihenni az 1040 méteres mélységben elhelyezett bivakba. Felesége 15 óra múlva jutott a felszínre, értesítette a mentőket, akik szóltak az európai barlangimentő-szolgálatnak.

A European Cave Rescue Association (ECRA) elkezdte keresni azt az európai barlangimentő-egységet, amely azonnal tudna indulni, képes lenne 1000 méteres mélységbe lejutni, valamint hatékony orvosi ellátást tudna nyújtani a vérző betegnek. Aznap Európában e három feltételnek csupán a magyarok feleltek meg.

Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke felidézte, hogy szeptember 3-án négyfős egységük felszállt az első kereskedelmi járatra, és elindult Törökországba. A török katasztrófavédelem helikopteren a helyszínre szállította a csapatot, amely azonnal megkezdte az ereszkedést a barlangba. A bajba jutott Mark Dickey-t 13 óra folyamatos mozgással sikerült elérniük – közölte.

Zádor Zsófia orvos azt mondta: kiérkezésekor a barlangi körülmények között a kórházi protokollnak megfelelően próbálta kezelni a helyzetet egy kis improvizatív intenzív osztályon, kevés eszközzel és műszerrel. Négy napot tartózkodott 1000 méter mélyen, mielőtt az olasz, majd horvát és bolgár kollégái leváltották. Zádor Zsófia arról beszélt a Telexnek, hogy úgy dolgozott, mintha harctéren lett volna, és versenyt futottak az idővel.

A mentés közben nyilvánvalóvá vált, hogy szükség lesz egy második magyar mentőalakulatra is, amelynek elsődleges célja további gyógyszerek, diagnosztikai eszközök, vérkészítmények szállításán kívül az első csapat életben tartása. Huszonnégy órával később a második csapattal a mentőszolgálat elnöke és négy barlangi mentő is megérkezett a helyszínre.

Amint a magyar orvosi csapat talpra állította Mark Dickey-t, megkezdődött az amerikai barlangász felszínre szállítása. A hordágy szeptember 9-én délután, hét nap előkészület után indult el a felszínre. A terveknek megfelelően az 1040 méteres és a 720 méteres mélység közti szakaszon a szállítást az amúgy is lent tartózkodó bolgár–lengyel–horvát–török–magyar csapat végezte.

A magyar csapat 36 órát töltött a mélyben alvás nélkül, több mint ötven leszállást hajtott végre a barlangba. A barlang bejárati aknájából szeptember 12-én a török barlangi mentők emelték ki Mark Dickey-t, akit aznap éjjel helikopterrel egy közeli kórház intenzív osztályára szállították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!